Annons
Nyheter

Antikhandlare försökte lura dödsbo

En antikvitetshandlare misstänks ha försökt lura den mördade tv-profilen Bengt Janssons dödsbo i Älmhult på hundratusentals kronor. Antikvitetshandlaren anhölls under tisdagen misstänkt för försök till grovt bedrägeri.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006

Den misstänkte antikvitetshandlaren hämtades till förhör i sin bostad. Under förhöret förnekade mannen brott och åklagaren beslutade att han skulle anhållas.

Transport till Växjö

Annons

Mannen kommer i dag att transporteras till Växjö för ytterligare förhör hos Kronobergspolisen. Det finns en rad omständigheter som polisen vill bringa klarhet i.

Enligt vad som framkommit kände antikvitetshandlaren Bengt Jansson, mångårig expert i tv-programmet Antikrundan, ytligt. När Bengt Jansson mördades i början av förra året agerade antikvitetshandlaren snabbt. En dryg vecka efter mordet kontaktade mannen Janssons anhöriga och påstod att en del dyrbar konst och antikviteter var hans.

Försäljning

Enligt den misstänkte skulle han ha lämnat föremålen till Jansson för försäljning. Polis och åklagare är övertygade om att antikvitetshandlaren försökt lura till sig värdefulla föremål från dödsboet. Beroende på olika värderingar är den aktuella egendomen värd omkring en halv miljon kronor.

Falsk handling

Antikvitetshandlaren tros bland annat ha använt falsk handling för att övertyga dödsboet om att föremålen tillhör honom. Med tanke på värdet och att den falska handlingen använts rubriceras bedrägeriförsöket som grovt.

Den misstänkte har visat fram ett kvitto för dödsboets delägare som han hävdar att Bengt Jansson skrivit på i november 2004. Samma dag som mannen påstår att han lämnat den omtvistade egendomen till Jansson.

Bevis

Men dödsboet har hittat bevis på att Bengt Jansson hade konsten och antikviteterna långt innan dess. Bevisen är bland annat artiklar från tidskrifterna Antikbörsen och Antik & Auktion.

Bedrägeriutredningen fortsätter nu hos Kronobergspolisen med bland annat förhör av den misstänkte.

Annons

Inom kort beslutar åklagaren om antikvitetshandlaren skall begäras häktad eller släppas.

Allt beror på vilka uppgifter som kommer fram och om den misstänkte mannen anses kunna försvåra den fortsatta utredningen på fri fot.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons