Annons
Nyheter

Antisemitisk Malmö-demonstration polisanmäld

Polisanmälan om hets mot folkgrupp har upprättats sedan omkring 200 personer samlades och protesterade mot arabiska ledare – och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö. Nu reagerar stadens ledande politiker.
Mellanöstern • Publicerad 9 december 2017

Demonstrationen genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Annons

Enligt flera personer som radion pratade med är det fråga om spontana sammankomster som ska ha ägt rum två kvällar i rad, torsdag och fredag, utan någon egentlig ansvarig. Demonstrationerna har skett utan tillstånd och polisen har heller inte fått in några ansökningar om framtida uppslutningar, enligt vakthavande polisbefäl i region Syd.

– Patrullerande polis har haft tillsyn på platsen, men fann då inga anmärkningar, säger Calle Persson, informatör vid polisen till TT.

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad, är arg efter att ha sett en film från gårdagens demonstration som cirkulerat i sociala medier. Videon visar en samling personer som skriker slagord i kör och viftar med palestinska flaggor.

– Vi har tyvärr den här formen av yttringar med jämna mellanrum och jag blir lika upprörd och rent utsagt förbaskad varje gång jag stöter på det. Polisen måste agera direkt för att utreda det här och titta särskilt på om det kan bedömas som hets mot folkgrupp.

Under lördagsmorgonen upprättades anmälan för hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen, efter som sammanslutningen saknat demonstrations tillstånd. Enligt Calle Persson skulle det som skanderats kunna rubriceras som olaga hot mot grupp.

– Generellt ser vi allvarligt på det. Det kan vara en uppmaning till folk att begå brott.

Antisemitismen i Malmö är vida omrapporterad och Calle Persson menar att det finns en anspänning.

– Det finns en latent hotbild mot judar i Malmö, och när det hettar till nere Mellanöstern blir den hotbilden mer aktuell. Men det finns just nu inga generella hot riktade mot person eller församling.

Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, bekräftar polisens bild om de antisemitiska utspelen som en spegelrörelse av de politiska skeendena i Mellanöstern, men tillägger att judar ständigt är på sin vakt av rädsla för påhopp.

– Vi är försiktiga. Man vill inte skylta med att man har en davidsstjärna runt halsen eller andra judiska attribut. En ortodox jude (som bär traditionell judisk klädsel, reds. anm.) har det inte lätt i Malmö, han blir utsatt.

Annons

När Freddy Gellberg jämför med sin egen uppväxt i Malmö framstår utsattheten som radikalt annorlunda mot det klimat judar lever i idag.

– Jag blev aldrig tidigare påhoppad för min religion. Det som händer nu är en annan typ av antisemitism där vi blir angripna för den politiska situationen i Mellanöstern.

Problemet, menar han, är att många människor med bakgrund i Mellanöstern som kommit till Sverige under de senaste 10-20 åren inte gör skillnad mellan den politik som bedrivs där och judar i Sverige och därför skuldbelägger svenska medborgare för staten Israels agerande.

Enligt Andreas Schönström arbetar Malmö stad i dag mot antisemitism på flera fronter, bland annat genom rent säkerhetsarbete, men också genom förebyggande arbete mot skolor och nyanlända.

TT: Är insatserna tillräckliga, om Malmös judar nu säger sig inte våga leva öppet med sin religion?

– Det finns säkert saker vi kan göra bättre eller ännu mer. Vi måste ständigt ompröva oss. Det ingår i vårt uppdrag att aldrig slå oss till ro, säger Andreas Schönström och tillägger att de som ger uttryck för antisemitism inte har i Malmö att göra.

– Varje jude i Malmö har rätt till sin säkerhet, precis som alla människor. Jag anser att de som inte kan ställa upp på Malmös värderingar för allas lika värde kan fara och flyga. Vi har inte utrymme för dem. Vi är helt intoleranta inför deras det intolerans.

Tomas Lauffs/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons