Annons
Nyheter

Arbetslösheten rusar – och det blir värre

Vårens trend fortsätter – varsel och arbetslöshet ökar, enligt nya siffror. Samtidigt är omkring en halv miljon personer korttidspermitterade.
Ekonomi • Publicerad 13 juli 2020
– Utvecklingen vi sett under våren håller i sig och fortsätter, vilket innebär att varsel och arbetslöshet fortsätter öka, säger Johan Nylander.
– Utvecklingen vi sett under våren håller i sig och fortsätter, vilket innebär att varsel och arbetslöshet fortsätter öka, säger Johan Nylander.Foto: 

Arbetslösheten fortsätter att öka i hela landet, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen. Under förra veckan varslades 1 629 personer om uppsägning – vilket höjer det totala antalet varslade sedan början av mars till 91 458 personer.

Under förra veckan skrevs även 10 816 nya personer in sig som arbetslösa. Det gör att arbetslösheten nu uppgår till 476 020 personer, motsvarande 9,2 procent.

Annons

– Det är fortsatt en svag arbetsmarknad och arbetslösheten fortsätter att stiga. Tittar man på takten i uppgången har den gått ned en del, men trenden uppåt fortsätter tydligt, säger Olle Holmgren.

"Värsta uppgången mattats av"

Antalet varsel per vecka är betydligt lägre än i mars, men den nivån som är nu tyder fortfarande på att arbetslösheten kommer att öka, enligt strategen.

– Mycket talar för att arbetsmarknaden fortsätter försvagas, men det finns tecken på att den värsta uppgången mattats av.

– Det är svårbedömt hur mycket arbetslösheten kommer att stiga, men enligt våra prognoser kan det gå uppemot 11 procent under slutet av året. Men det kan eventuellt vara lite för pessimistiskt.

Lika svårbedömt är det att sätta fingret på om man kommer lyckas med att få tillbaka tillväxten och i vilken utsträckning det kan blir.

– Det finns över 500 000 människor som är korttidspermitterade i dagsläget, och det återstår att se i vilken utsträckning de får komma tillbaka till jobbet, eller om de drabbas av uppsägningar, säger Holmgren.

– Förlängda korttidspermitteringar är en tänkbar åtgärd. Det är väldigt viktigt att tillväxten kommer igång. En annan åtgärd skulle kunna vara att det ges mer pengar till kommuner och regioner, fortsätter han.

Unga drabbas hårt

Enligt Johan Nylander, sektionschef på analysavdelningen på Arbetsförmedlingen, visar veckostatistiken att den utveckling vi sett under våren håller i sig och fortsätter, vilket innebär att varsel och arbetslöshet fortsätter öka.

Och den ekonomiska krisen som coronapandemin fört med sig slår inte minst mot unga. Av de nya arbetslösa var 3 667 personer i åldern 18 till 24 år. Arbetslösheten bland ungdomar uppgår nu till 72 047 personer, vilket motsvarar 13,3 procent.

– Den här pandemin slår brett över arbetsmarknaden, och branscher som hotell, restauranger och handel – där många unga och nyanlända jobbar – drabbas väldigt hårt.

Annons

Det är fortsatt svårt att göra exakta bedömningar om framtiden, i och med att det inte finns någon klarhet i hur länge krisen kan bestå och i vilken grad den kan komma att utvecklas. Men enligt Arbetsförmedlingens prognos kan en topp nås i mars nästa år.

Kan toppa våren 2021

– För 2020 och 2021 ser vi att arbetslösheten kommer öka på bred front, och toppar i mars 2021. Då beräknar vi att antalet inskrivna arbetslösa kommer vara 608 100 personer, motsvarande 11,4 procent. Därefter tror vi att det kommer gå ned i jämn takt, säger Johan Nylander.

Det är inte bara de som är nyinskrivna som söker sig till Arbetsförmedlingen. Situationen för de som var arbetslösa innan pandemin blir ännu tuffare nu när konkurrensen ökar ännu mer.

– Men något vi kan konstatera är att en fullbordad gymnasieutbildning är en vattendelare på arbetsmarknaden – har man inte det är det absolut svårare att öka sina chanser till anställning. Har man tänkt på att utbilda sig så är det ett bra tillfälle att göra det nu, säger Johan Nylander.

Fakta: Varsel och arbetslöshet i dagsläget

Vecka 28 varslades 1 629 personer om uppsägning. Totalt har nu 91 458 personer varslats sedan början av mars.

Under veckan skrev 10 816 nya personer in sig som arbetslösa.

Arbetslösheten uppgår nu till 476 020 personer, vilket motsvarar 9,2 procent.

Omkring 500 000 personer får i dagsläget permitteringsbidrag.

Källa: Arbetsförmedlingen, Olle Holmgren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons