Annons
Nyheter

Astra Zeneca klår förväntningarna

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca redovisar ett oväntat starkt resultat för årets tredje kvartal.
Bolaget höjer även vinstprognosen för helåret med hänvisning till stark efterfrågan på receptbelagda läkemedel.
Ekonomi • Publicerad 10 november 2022
Astra Zeneca redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Astra Zeneca redovisar kvartalsrapport. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Vinsten per aktie för kärnverksamheten blev 1:67 dollar per aktie. Analytiker hade i snitt räknat med 1:52 dollar per aktie, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Omsättningen lyfte 11 procent till nästan 11 miljarder dollar, mot väntade 10,8 miljarder.

Annons

Astra Zeneca lyfter därmed vinstprognosen för helåret och räknar nu med en vinstökning för kärnverksamheten på omkring 30 procent.

"Det exakta slutresultatet inom intervallet kommer bero på tidpunkten för leveranser av Evusheld och milstolpar för samarbeten som är kopplade till regulatoriska händelser", skriver Astra Zeneca i rapporten.

"Efter ett starkt resultat hittills under året har vi höjt vår prognos för vinst per aktie för kärnverksamheten för helåret 2022. Dessutom har positiva data för flera av våra forskningsprogram gett oss tillförsikt att gå vidare med ytterligare kliniska studier i sen fas, då vi bibehåller vårt fokus på leverans av våra tillväxtambitioner", skriver koncernchefen Pascal Soriot i en kommentar.

Han lyfter bland annat fram 19 större myndighetsgodkännanden under andra halvåret 2022 hittills, som ett resultat av investeringar i forskning och utveckling.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons