Annons
Nyheter

Åtal mot ljugande republikan i kongressen

Åtal har väckts mot New York-republikanen George Santos, enligt amerikanska medier. Santos misstänks ha ljugit bland annat om sin bakgrund men anklagas också för allvarligare ekonomisk brottslighet.
USA • Publicerad 10 maj 2023
Republikanen George Santos. Arkivbild.
Republikanen George Santos. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Santos, som i november knep en stol i representanthuset, utreds av FBI och åklagare i New York. Bland annat finns misstankar om oegentligheter gällande hans kampanjfinansiering. Han anklagas även för en rad lögner, bland annat om sin yrkesmässiga bakgrund och sin utbildningsnivå.

Han väntas framträda i domstol redan på onsdagen, men då sekretess råder är inga detaljer kring åtalet ännu offentliggjorda.

Annons

Santos har redan utretts av flera parter, bland annat representanthusets etiska råd, rapporterar CNN.

Toppdemokrater, tillsammans med några republikaner i New York, har uppmanat Santos att avgå.

Representanthusets talman Kevin McCarthy (R) säger till CNN att han vill se åtalspunkterna innan han avgör om han tycker att Santos bör lämna kongressen.

"Jag ska titta på anklagelserna", sa republikanen i Kalifornien till CNN på tisdagen.

Förutom påståenden om brott mot kampanjfinansieringslagar, finns uppgifter om att Santos bland annat ska ha brutit mot lagar gällande intressekonflikter och förskingrat pengar.

Santos har erkänt några vilseledande påståenden om sin utbildning och ekonomiska situation men nekar till de allvarligare anklagelserna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons