Nyheter

Åtalas för narkotikabrott efter knäckt chatt

Brott • Publicerad 12 februari 2021
När Tullverket för första gången nu använt bevismaterial från chatten åtalas tre personer för narkotikabrott vid Malmö tingsrätt. Arkivbild.
När Tullverket för första gången nu använt bevismaterial från chatten åtalas tre personer för narkotikabrott vid Malmö tingsrätt. Arkivbild.Foto: Berit Roald/TT

Det krypterade kommunikationsverktyget Encrochat knäcktes av fransk polis i början av 2020 – och när kriminellas brottsplaner i chatten nu går att komma åt har en rad avslöjanden och gripanden följt.

När Tullverket för första gången nu använt bevismaterial från chatten åtalas tre personer för narkotikabrott vid Malmö tingsrätt. Männen, som greps i somras, misstänks ha förvarat och sålt narkotika värt miljoner.

Tulltjänstemän lyckades läsa de kriminellas meddelanden på Encrochat, och i samband med att knarkhärvan nystades upp beslagtogs heroin och kokain till ett värde av 3,5 miljoner kronor, uppger Tullverket i ett pressutskick.

"Informationen från Encrochat har varit helt avgörande i vår utredning som nu lett fram till åtal", säger Erik Friberg, biträdande chef på Tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressutskick.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.