Annons
Nyheter

IS-kvinnor på fri fot – utreds för krigsbrott

Ytterligare två svenska IS-kvinnor som kommit tillbaka från Syrien utreds för brott som begåtts under terrorgruppens välde. Kvinnorna möttes av polis redan på Arlanda.
Terrorism • Publicerad 8 mars 2021
Ytterligare två svenska kvinnor har återvänt från IS och utreds nu för brott. Arkivbild.
Ytterligare två svenska kvinnor har återvänt från IS och utreds nu för brott. Arkivbild.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

En förundersökning har nu inletts och kvinnorna har delgetts misstanke rörande krigsförbrytelser.

– Brottsrubriceringen är krigsförbrytelser begångna i Syrien. Däremot tänker jag inte gå in närmare på vad själva brottsmisstanken består av, det vill säga mer konkret om det de har gjort, säger Karolina Wieslander, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Annons

Kvinnorna är två av de cirka 300 svenskar som reste för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS). I fredags anlände de till Arlanda, där de möttes av bland annat Säpo, polis och socialtjänst.

På fri fot

Enligt SVT smugglades de båda kvinnorna och deras barn ut från al Hol-lägret i nordöstra Syrien för drygt ett år sedan. De greps senare av den syriska armén och sattes i fängelse utanför Damaskus. Enligt svenska utrikesdepartementet är det den syriska regimen som utvisat dem.

Kvinnorna greps och förhördes vid ankomst, men häktades inte utan är på fri fot.

– Jag har gjort den bedömningen att de inte ska begäras häktade utifrån de brottsmisstankar och den bevisning jag har tillgänglig, säger Karolina Wieslander.

Kvinnorna är två av flera IS-anhängare som återvänt det senaste året. Enligt Säpo rör det sig om en handfull personer, och åtminstone fyra förundersökningar till om krigsbrott pågår mot de övriga.

Hur gamla kvinnorna är, och hur många barn de hade med sig, berättar inte myndigheterna.

Utreder orosanmälningar

De kommer från västra Sverige, och i deras hemkommun utreds nu de orosanmälningar som riktats mot dem.

– Redan 2019 fick vi information av Säkerhetspolisen att vi hade individer i de här områdena som var folkbokförda i vår kommun och att det fanns barn med, säger kommunens säkerhetschef till TT.

TT: Vad säger du till de kommuninvånare som eventuellt känner oro för att det kommer återvändande IS-anhängare som misstänks för krigsbrott till kommunen?

– Jag har full förståelse och väldigt stor respekt för deras oro, med tanke på vilka vedervärdiga brott den här organisationen har begått. Men jag har också väldigt stor tillförsikt och förtroende till både säkerhetspolis och polis som utreder det här och har koll på de här företeelserna i Sverige, säger säkerhetschefen.

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att ansluta sig till IS som deltog i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons