Annons
Nyheter

Åtta års fängelse för belarusisk regimkritiker

Belarus • Publicerad 3 maj 2023
Människor bär plakat med Roman Protasevitjs bild vid en demonstration i Berlin i maj 2021. Arkivbild.
Människor bär plakat med Roman Protasevitjs bild vid en demonstration i Berlin i maj 2021. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Den belarusiske journalisten och regimkritikern Roman Protasevitj har dömts till åtta års fängelse, rapporterar belarusiska medier. Straffet är något kortare än de tio år som åklagarsidan hade yrkat på.

"Den regionala domstolen i Minsk har dömt Roman Protasevitj till åtta år i en fängelsekoloni", skriver nyhetsbyrån Belta.

Annons

Protasevitj stod anklagad för att ha organiserat oroligheter och konspirerat för att ta över makten. Han låg bakom en kanal i meddelandetjänsten Telegram som i stor utsträckning användes av deltagarna i massprotesterna mot valet 2020, i vilket president Lukasjenko omvaldes. Valet har dömts ut som riggat av stora delar av omvärlden.

Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega greps i maj 2021 efter att det plan de reste med tvingades landa i Minsk. Flyget var på väg från Grekland till Litauen. Sapega dömdes i fjol till sex års fängelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons