GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Australien öppnar gränserna för fler

Australien tar nästa steg för att öppna sina gränser. Från och med nästa vecka kan studenter och de med arbetsvisum komma in i landet.
Australien • Publicerad måndag 05:50
Operahuset i Sydney, Australien – snart kan utlänningar åter besöka landmärket.
Operahuset i Sydney, Australien – snart kan utlänningar åter besöka landmärket.
Foto: Marianne Løvland/NTB/TT

Tidigt i pandemin, i mars 2020, stängde Australien sina gränser. Bara de med speciellt tillstånd släpptes in och australiska medborgare och de med permanent uppehållstillstånd hindrades från att lämna landet.

Men sedan början av november är det tillåtet med in- och utresor för australiska medborgare samt de med permanent uppehållstillstånd.

Och från och med nästa vecka, den 1 december, tar landet nästa steg. Då är det fritt fram för personer med student- eller arbetsvisum att komma in i landet – förutsatt att de är vaccinerade.

Även vaccinerade besökare från Japan och Sydkorea välkomnas.

– Vi har behövt ta många svåra beslut under de senaste åren. Nödvändiga men svåra beslut, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens.

Enligt nyhetsbyrån AFP har de stängda gränserna inneburit att omkring 1,4 miljoner personer med arbetsvisum är fast i landet, då de inte kan återvända om de skulle åka därifrån. Enligt en organisation för landets universitet hindras dessutom cirka 130 000 internationella studenter från att komma in i landet, och man är rädd att många kommer att söka sig till andra länder för att studera.

Även om landet öppnar gränserna mot omvärlden kan de olika delstaterna ställa krav på exempelvis karantän vid inresa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.