Annons
Nyheter

Avlivade inte vanvårdad hund – ägare dömd

Brott • Publicerad 6 november 2022
En man ville inte avliva sin vanvårdade hund. Nu döms han för djurplågeri. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En hundägare i 70-årsåldern ville inte avliva sin vanvårdade hund för att det var för dyrt. Nu döms mannen för djurplågeri, skriver Upsala Nya Tidning.

Vanvården upptäcktes hösten 2020 när mannen, som är bosatt i de norra delarna av Uppsala län, besökte en veterinär för att få klorna klippta på hunden.

Annons

Veterinären konstaterade att den 15-årige hunden var i dåligt skick. Den var bland annat avmagrad och hade svårt att röra sig. Hunden hade också tandsten på alla tänder och tandköttsinflammation. Enligt veterinären hade tänderna varit i dåligt skick i flera månader.

Hundägaren fick rådet att avliva hunden, men det ville han inte på grund av ekonomiska skäl. Veterinären slog larm till länsstyrelsen som beslutade om att omedelbart ta hand om hunden samt att ge mannen ett djurförbud.

Nu har mannen, som varken erkänt eller förnekat brottet, dömts för djurplågeri till 120 dagsböter. Han fälldes även för brott mot djurskyddslagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons