Annons
Nyheter

Avtal med bemanningsföretag ger akademiker chans till jobb

Nu har arbetsförmedlingen i Växjö börjat teckna avtal med bemanningsföretag i regionen. Avsikten är att öka arbetslösa akademikers möjligheter att få jobb.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2006

Utbildning var förr ett sätt att öppna dörren till arbetsmarknaden. I dag innebär inte alltid en akademisk examen att man får jobb. Flera hundra akademiker i länet är arbetslösa.

Samarbete

Annons

Det nya stödet aviserade regeringen redan i höstas i samband med budgeten. Men först nu är alla beslut tagna och samarbetet mellan arbetsförmedlingen och bemanningsföretagen kan börja.

Med det extra stödet hoppas arbetsförmedlingen att kunna behålla kompetens i länet.

- Många nyutexaminerade

behöver stöd. För dem är första jobbet viktigt, säger Kerstin Håkansson, arbetsförmedlingens chef i Växjö.

Minst 120 poäng

Just att få in en första fot för arbetsmarknaden kan vara svårt, oavsett bransch eller utbildning.

- Någon arbetsgivare måste ju ta risken att ge möjlighet till en första erfarenhet. Kontrakten med bemanningsföretagen är en väg att göra detta enklare. Syftet är förstås att få varaktiga jobb.

För att komma i fråga för det nya akademikerstödet måste man ha en högskoleexamen på minst 120 poäng. Personen måste också ha varit inskriven på

arbetsförmedlingen minst sex månader, vilket är en kortare tid än för allmänt anställningsstöd.

Arbetsmarknadsstöd

Annons

Bemanningsföretagen får då 10 000 kronor i arbetsmarknadsstöd och kan hyra ut den arbetslöse för lägre taxa än normalt. Omkring 100 arbetslösa akademiker kan komma ifråga för det här stödet, så långt räcker de nya pengarna.

Bemanningsföretaget Maxkompetens är ett av företagen som nu tecknar avtal med arbetsförmedlingen. Företaget vänder sig till studenter och färdigutbildade akademiker.

- För oss är detta ett komplement till övrig verksamhet, eftersom vi jobbar med den här målgruppen, säger Göran Lindahl på Maxkompetens.

Kompetensen avgör

Han tror dock inte att arbetsförmedlingens nya stöd kommer att få så stor betydelse.

- I de flesta fall handlar det om att hitta rätt resurs för företagen och då är inte priset avgörande utan kompetensen.

Han tror ändå att bemanningsföretagen genom sina kontaktnät kan hjälpa många nyutexaminerade att finna sitt första jobb.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons