Banker i USA vädjar om mer stöd

En grupp medelstora banker i USA vädjar till de federala myndigheterna att utöka insättningsgarantierna. Ett "bredare slag mot bankerna" hotar annars.
Ekonomi • Publicerad 19 mars 2023
Finansminister Janet Yellen har tagit emot brevet från bankerna. Arkivbild.
Finansminister Janet Yellen har tagit emot brevet från bankerna. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

I ett gemensamt brev till bland annat finansminister Janet Yellen, finansmyndigheten FDIC och centralbanken (Federal Reserve) skriver bankerna att garantin måste utökas till att gälla i två år.

“Detta skulle omedelbart stoppa det stora utflödet från mindre banker, stabilisera banksektorn och minska risken för fler bankkollapser betydligt", skriver de i brevet.

Kollapsen för bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank nyligen har lett till en ström av pengar från landets mindre och mellanstora banker till de stora jättarna, som bedöms vara för stora för att gå omkull.

Bankerna bakom brevet varnar också för att om ytterligare en bank dras in i krisen skulle pengaflykten bli ännu större.

"Förtroendet för vårt banksystem som helhet måste omedelbart återställas", skriver de.

Centralbanken meddelade i veckan att man tillsammans med amerikanska myndigheter går in med insättningsgarantier för att inte utsatta kunder ska bli drabbade i bankkraschen. Garantierna gäller dock bara under vissa villkor och under viss tid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.