Annons
Nyheter

Banverket vill stänga den farliga plankorsningen i Forsa

Från och med den här veckan finns en utställning om Banverkets planer för plankorsningen i Forsa utanför Alvesta. Man vill stänga den nuvarande korsningen för att öka säkerheten.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2006

Smålandsposten har tidigare berättat om planerna, som både bybor och Alvesta kommun förhåller sig skeptiska till.

Leda till bomövergång

Annons

- Vi förordar att stänga den nuvarande korsningen och bygga till bättre tillfartsvägar. Vi vill styra trafiken till säkrare övergångar, säger Magnus Alfredsson, projektansvarig vid Banverket.

Banverket vill utnyttja den plankorsning med bommar som finns några hundra meter öster om den som eventuellt ska stängas.

- Vi vill bygga en vägsnutt som leder till den plankorsningen. Det är inte motiverat att bygga en tunnel, eftersom korsningen inte är så trafikerad. Men eftersom tågen i dag kör i 100 km/h och man planerar att höja till 160 km/h är det inte bra att långsamgående fordon passerar, och då måste vi tänka på säkerheten, säger Magnus Alfredsson.

Ersättning till drabbad

Det finns en markägare i Forsa som, om Banverkets förslag går igenom, tvingas köra flera kilometer i omväg för att nå sina marker.

Men den personen ska ersättas.

- Ja, enligt gällande regler blir det pengaersättning, säger Magnus Alfredsson.

Utställningen finns på Alvesta kommun, biblioteket i Alvesta samt på Banverkets regionkontor i Malmö under sex veckor framöver. Under den tiden har allmänheten tillfälle att lämna yttrande, därefter fastställs beslut hos Banverket.

- Blir det överklagande hamnar beslutsfattandet till sist hos regeringen. Blir det inga överklaganden räknar vi med att beslutet kommer i slutet av vårkanten, säger Magnus Alfredsson.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons