Annons
Nyheter

Bara tre personer bötfällda för tiggeri

Tiggeriförbud finns numera i 14 kommuner. Men effekten är oklar och bara en handfull personer har tvingats böta.
Brott • Publicerad 2 mars 2021
Tiggeriförbud på vissa platser finns numer i 14 kommuner i Sverige. Arkivbild.
Tiggeriförbud på vissa platser finns numer i 14 kommuner i Sverige. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum

För drygt två år sedan införde Vellinge kommun i Skåne tiggeriförbud på vissa platser efter klartecken från Högsta förvaltningsdomstolen. Sedan dess har ytterligare 13 kommuner infört lokala förbud mot tiggeri men bara tre personer har hittills bötfällts för att bryta mot reglerna, samtliga i Eskilstuna, rapporterar SVT Nyheter.

I Eskilstuna måste den som vill tigga på attraktiva platser köpa ett tillstånd hos polisen för 320 kronor, något som ett 20-tal tiggare hittills gjort. Av de tre som fått böter (800 kronor) har bara en betalat.

Annons

– Syftet är ju inte att jaga in pengar via böter utan det handlar om social kontroll, att man ska ha kontakt med polisen, så man vet vilka personerna är och så att man kan se om någon far illa, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, till SVT.

Enligt SVT är den samlade bilden i de 14 kommunerna att det förekommer mindre tiggeri i dag än för ett par år sedan. Men det är oklart om det beror på förbudet, pandemin eller minskad kontantanvändning.

På Stadsmissionen i Eskilstuna tycker man i alla händelser inte att tiggeriförbud är en bra idé.

– Jag tror inte att det hjälper på lång sikt. Vi ser ju att målgruppen återvänder och söker alternativa vägar till försörjning, säger Tomas Lindroos, direktor på Stadsmissionen i Eskilstuna, till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons