Annons
Nyheter

Foster smittades i magen: "Väldigt ovanligt"

Ett för tidigt fött barn i Skånes testades positivt för covid-19 när det bara var två dagar gammalt. Barnet hade smittats redan i mammans mage, men läkarna uppmanar gravida att inte oroa sig.
Coronaviruset • Publicerad 3 mars 2021
Ett barn som föddes i Skåne förra året hade smittats av covid-19 redan i magen. Både mamman och barnet hade milda infektioner. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

– Det är väldigt ovanligt. Anledningen till detta är att placenta (moderkakan) är en utmärkt barriär, säger Mehreen Zaigham, läkare inom kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus, till TT.

Det finns bara tre tidigare fall i världen som beskrivits i vetenskapliga artiklar. Och då ska man komma ihåg att många gravida har burit på smittan under pandemin, understryker hon.

Annons

Orsaken till att så få barn smittas i magen är att det i moderkakan finns ytterst få av de receptorer som viruset sars-cov-2 behöver för att kunna komma in i cellerna, säger Zaigham.

Akut kejsarsnitt

Läkarna har lagt ett stort pussel kring barnet för att med säkerhet utesluta att det smittats på något annat sätt.

Barnet förlöstes med akut kejsarsnitt sedan mamman kommit till sjukhuset med covidliknande symptom och barnet i magen visat tecken på syrebrist och sjunkande hjärtljud. Efteråt behövde barnet hjälp med andningen och separerades från mamman.

När det visade sig att barnet var smittat undersöktes moderkakan och den visade sig vara infekterad på både barnets och mammans sida.

Barnet klarade sig bra, men fick i början andningshjälp och de vårdinsatser som brukar ges barn som är för tidigt födda.

Personal som hade vårdat barnet bar inte på smittan. Samma virusstammar fanns hos mamman, barnet och i moderkakan, vilket ytterligare stärker slutsatsen att barnet smittades i magen.

Skador på moderkakan

Barnet fick bara en lindrig infektion och hade bildat egna antikroppar, vilket Philip Tannenberg, läkare i barnmedicin och medförfattare till studien, tycker är glädjande. Samtidigt anser han det oroande att barnets hälsa var så pass påverkad precis före födseln.

Trots att mamman hade en mild infektion var moderkakan delvis förstörd i sin struktur och fungerade inte som den skulle.

– Det är sällsynt och händer bara i enstaka fall. Jag tycker inte att gravida ska vara oroliga, säger Mehreen Zaigham.

Lars Navér, docent i pediatrik och verksamhetschef vid neonatalvården på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, tycker det är en välgjord studie och säger att allt tyder på att barnet har smittats under graviditeten av sin mamma.

Annons

– Vi har ett liknande fall på Karolinska, där vi med all sannolikhet bedömer att barnet har smittats på det sättet. Det har vi inte publicerat hittills, det kanske vi kommer att göra, säger han.

Inga skador på barnet

Även vid det misstänkta fallet i Stockholm fick barnet förlösas i förtid, men det var eftersom mamman var sjuk, säger Navér.

– När mamman har väldigt stor mage trycker det på lungorna, och har man dessutom en covidinfektion i lungorna bidrar det till att hon blir ännu sämre. Gör man då ett kejsarsnitt så lättar trycket och andningsbesvären till viss del, säger han.

Barnet klarade sig utan skador och var inte sjukt när det kom ut.

– Och det är det vi har sett – med covid-19 finns det en viss ökad risk för havandeskapsförgiftning hos kvinnorna, och en viss ökad risk för att barnet föds för tidigt, vilket gäller under andra halvan av graviditeten – men utöver det har vi inte sett några negativa effekter på barnen.

Inte skäl för oro

Han delar Mehreen Zaighams uppfattning om att det är mycket ovanligt att barn smittas på det här sättet.

– Vid borde ha sett det mer vid det här laget efter ett år annars, om det skulle vara vanligare, säger Lars Navér, som inte tycker att människor ska oroa sig över resultaten i studien.

Mehreen Zaigham understryker ändå vikten av att gravida är noggranna med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att undvika att bli smittade.

– Försök att undvika att bli infekterad, och om du blir infekterad och sjuk och känner att barnet rör sig mindre, sök vård så att vi kan kontrollera att allting är bra.

Hon anser också att gravida ska ses som en mer tydlig riskgrupp än i dag.

Annons

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Fakta: Folkhälsomyndighetens råd till gravida

Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt.

Eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan är det särskilt viktigt att undvika att bli smittad inför förlossningen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att gravida kvinnor är extra försiktiga och noggrant de allmänna råden under hela graviditeten och särskilt inför förlossningen.

Risken för allvarlig sjukdom i covid-19 kan öka i kombination med andra riskfaktorer som fetma, högt blodtryck eller diabetes. Gravida som har någon av dessa riskfaktorer bör därför vara försiktiga och rådgöra med sin barnmorska eller läkare och begränsa sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

Barn kan smittas med covid-19 men det verkar vara väldigt sällsynt med allvarliga symtom hos nyfödda och barn. Därför behöver inte fullgångna friska barn separeras från mamman efter förlossningen på grund av smittrisk.

Enligt tillgängliga studier är inte bröstmjölk en smittkälla, så det finns inget hinder för amning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons