Annons
Nyheter

Barn ringer Bris om krig och ekonomi

Ett pågående krig i Ukraina och ett tufft ekonomiskt läge. Det här genomsyrar många av de samtal som Bris fick ta emot från barn och unga i fjol.
– Vi befinner oss i osäkra tider och de osäkra tiderna påverkar barn i hög utsträckning, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.
Samhälle • Publicerad 7 mars 2023
Funderingar, frågor och oro kring kriget i Ukraina, ekonomin och klimatförändringar syns tydligt i de samtal som Bris fick ta emot under 2022. Arkivbild.
Funderingar, frågor och oro kring kriget i Ukraina, ekonomin och klimatförändringar syns tydligt i de samtal som Bris fick ta emot under 2022. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Under 2022 hade Bris 44 420 samtal med barn och unga via chatt, telefon och mejl – sju procent fler kontakter jämfört med 2021, enligt organisationens årsrapport.

Pandemins påverkan på samhället märktes tydligt när barn hörde av sig till Bris under 2020 och 2021. På samma sätt ledde Rysslands invasion av Ukraina för drygt ett år sedan till många frågor och funderingar, enligt Magnus Jägerskog:

Annons

– Efter krigsutbrottet så hörde barn av sig med väldigt stor oro och undrade om Ryssland skulle anfalla Sverige. Äldre tonåringar funderar kring det här med Nato; kommer jag behöva göra lumpen? Eller kommer jag bli tvungen att strida?

– Det som sker i omvärlden och de stora frågorna som har stor medial bevakning och som vuxna pratar om eller oroar sig för snappar barn upp väldigt snabbt, säger han vidare.

Nedstämdhet sjönk

Dit hör även det ekonomiska läget med hög inflation och mindre kvar i plånboken hos många familjer. Den frågan avspeglas tydligt i de samtal man haft med barn under 2022.

– Under den andra halvan av fjolåret började fler barn lyfta oro kring matpriser, att elen är dyr och man funderar vad som händer.

Nästan hälften av samtalen, och den vanligaste anledningen till att barn och unga sökte sig till Bris 2022, rörde psykisk ohälsa. Samtal som rörde självmord eller ätstörningar ökade jämfört med 2021. Samtalen kring nedstämdhet, som blev fler under pandemins inledande år, gick däremot ned 24 procent under 2022 jämfört med året innan.

Drygt 10 000 samtal som man hade med barn rörde familjen eller familjekonflikter – den andra vanligaste orsaken till att barn sökte sig till Bris. Närmare 9 700 samtal rörde våld, övergrepp eller kränkningar.

Stötta utsatta familjer

Även om många barn och unga inte påverkats negativt av det som händer i deras omvärld anser Bris att det är viktigt att stötta familjer som har det svårt, exempelvis som en följd av den ekonomiska utvecklingen.

– Här och nu behövs mycket mer kraftfulla insatser riktade till barnfamiljer med små marginaler, säger Magnus Jägerskog och tillägger:

– Vi behöver också långsiktiga satsningar för att stärka jämlika uppväxtvillkor för barn. Vi har under många år sett att Sverige blivit mer och mer ojämlikt vilket skapar sämre livsförutsättningar för stora grupper av barn.

Fakta: Barnens rätt i samhället

Är du under 18 år? Då kan du ringa 116 111 och prata med en vuxen kurator om vad som helst. Samtalet är gratis och anonymt. Det kommer inte heller upp på några räkningar så det är helt hemligt att du har ringt. Du kan också mejla eller chatta med Bris.

Bris driver den nationella stödlinjen för barn. Den bemannas av kuratorer som svarar på telefon, mejl och chatt.

Organisationen grundades 1971.

Källa: Bris

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons