Nyheter

Barns rätt i vårdnadstvister ska stärkas

Regeringen vill stärka barnens rätt i vårdnadstvister. Informationssamtal hos socialnämnden inför vårdnadstvister blir obligatoriska och barn ska kunna höras utan föräldrars medgivande eller närvaro.
Politik • Publicerad 12 februari 2021
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Ett annat förslag från regeringen för att stärka barnperspektivet i vårdnadstvister är att fler och yngre barn ska ges möjlighet att vara delaktiga i förfarandet. Socialnämnden ska få rätten att höra ett barn utan vårdnadshavarens samtycke och närvarande.

– Det måste bli möjligt att höra barn utan att föräldrarna står över axeln så att de kan berätta om det förekommer våld eller förtryck, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Tidsgräns införs

En tidsgräns för socialnämndens utredning på fyra månader införs. Domstol får också rätt att flytta vårdnaden för ett barn till en tillfällig vårdnadshavare när en förälder har dödat den andra föräldern.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och i fråga om informationssamtalen i början av år 2022.

Utöver de föreslagna lagändringarna arbetar regeringen också med lagändringar som innebär att barn inte mot sin vilja måste träffa förälder som utsatt barnet för våld. Förslag väntas senare i vår.

Adoptera barn

Regeringen vill också utreda möjligheten till vårdnadsöverflyttning och adoption av familjehemsplacerade barn. Enligt Märta Stenevi innebär det att det ska bli möjligt att adoptera barn som är familjehemsplacerade mot de biologiska föräldrarnas vilja.

En särskild utredare ska också tillsättas med uppdrag att lämna en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inbegripet hedersrelaterat våld och förtryck.

Ytterligare ett förslag för att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar brott i en närstående relation är att det ska införas ett särskilt barnfridsbrott. En lagrådsremiss väntas inom kort.

Fakta: Förslagen

Barnets rätt till information och att komma till tals tydliggörs,

Föräldrar som överväger att inleda en tvist om barn ska som huvudregel ha deltagit i informationssamtal hos socialnämnden innan de kan vända sig till domstol.

Socialnämnden ska kunna höra barn utan vårdnadshavares medgivande och närvaro

En tillfällig vårdnadshavare ska kunna utses till exempel i en situation där det förekommit dödligt våld inom familjen.

En tidsgräns på fyra månader införs för utredningar om vårdnad, boende eller umgänge.

Utredning om lagändringar för att säkerställa att barn inte mot sin vilja måste träffa förälder som utsatt barnet för våld.

Utredning om vårdnadsöverflyttning och adoption av familjehemsplacerade barn.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.