Annons
Nyheter

Behövlig framgång för Biden

President Joe Biden kan pusta ut. Tillfälligt.
USA:s kongress godkände hans enorma satsning på infrastruktur efter utdragna och kaotiska förhandlingar.
Nu återstår hjärtefrågan om sociala reformer för 1 750 miljarder dollar.
USA • Publicerad 6 november 2021
President Joe Biden är nöjd efter kongressomröstning.
President Joe Biden är nöjd efter kongressomröstning.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Talmannen Nancy Pelosi, flankerad av majoritetsledaren Steny Hoyer och James Clyburn.
Talmannen Nancy Pelosi, flankerad av majoritetsledaren Steny Hoyer och James Clyburn.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

President Biden hängde trött på repen i den amerikanska politikens hårda boxningsring. En kaotisk militär reträtt från Afghanistan, en coronapandemi som slår hårt ekonomiskt och ett eget parti, Demokraterna, som är djupt splittrat mellan höger- och vänsterfalanger.

Men på lördagen kom ett genombrott, när hans enorma satsning på infrastruktur till en kostnad av hisnande 1 biljon dollar, 8 800 miljarder kronor, till slut godkändes i representanthuset.

Spadar i jorden

Annons

– Om tre till fyra månader sätts de första spadarna i jorden, sade en lättad och upprymd Biden på en presskonferens i Washington DC.

Han hade levererat. Han hade fått igenom ett av de två gigantiska politiska paket som han utlovat: det om satsningar på flygplatser, vägar, broar och infrastruktur runt om i USA. Det andra paketet med sociala reformer möter fortsatta hinder i kongressen.

– Medelklassen i USA har blivit lidande allt för länge. Nu ska vi återuppbygga ryggraden för den hårt arbetande medelklassen i USA, fortsatte Biden iklädd kostym och ljusblå slips med vita prickar och med vicepresident Kamala Harris vid sina sida.

– Hade inte det här gått igenom så hade det varit ett stort, stort bakslag. Ett av hans argument var att ”rösta på mig, så får jag saker gjorda”, säger professor Dag Blanck på institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Blanck konstaterar att motsättningarna inom det egna partiet har kostat på, och att presidentens stöd i opinionen har sjunkit.

– Men det här var ett stort steg framåt för honom.

Satsningarna kan delvis jämföras med de enorma investeringar som USA gjorde under depressionen på 1930-talet, satsningar som gick under beteckningen "the new deal".

Starkt samhälle

Blanck påminner även om president Lyndon B Johnsons mål om att bygga ett starkt samhälle – ”great society” – i mitten av 1960-talet.

– Den framröstade infrastruktursatsningen innebär en förstärkning av federala insatser, höjda skatter och ökade offentliga utgifter.

Men försöken att få igenom det sociala reformpaketet, kallat "Bygga tillbaka bättre", väntas kosta 1 750–1 850 miljarder dollar. Det möter fortsatt motstånd bland republikaner och moderata demokrater som bland annat ifrågasätter finansieringen av satsningen.

En fråga som strukits i det redan bantade förslaget rör betald föräldraledighet. På presskonferensen fick Biden frågan om förslaget kan återinföras i paketet.

Annons

Biden log länge innan han svarade – en professionell politiker som verkat i kongressen sedan 1970-talet.

– Det får tiden utvisa.

Fakta: Exempel på vad som ingår i infrastrukturpaketet

110 miljarder dollar till vägar, broar och andra stora infrastrukturprojekt.

66 miljarder till järnväg.

65 miljarder till bredband.

55 miljarder till vatten och avlopp.

39 miljarder till kollektivtrafik.

47 miljarder för att bygga motståndskraft mot klimateffekter och cyberattacker.

7,5 miljarder till elbilsinfrastruktur.

7,5 miljarder till eldrivna skolbussar, linjebussar och färjor.

21 miljarder till att bland annat ta hand om gamla gruvor och sanera förorenade industriplatser.

Satsningen ska bland annat finansieras genom att omfördela nödpengar tänkta till covid-19-effekter, försäljningen av 5G-frekvenser och ökad tillväxt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons