Gripna släpps i Belarus – rapporter om tortyr
– Belarusier kommer aldrig att vilja fortsätta leva med den tidigare regeringen. Majoriteten tror inte på hans seger, säger Svetlana Tichanovskaja i ett videouttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.
Hon uppmuntrar även borgmästare i alla landets städer att anordna manifestationer under helgen. Tichanovskaja lämnade landet för Litauen i tisdags.
Under natten till fredagen kom det överraskande beskedet om att alla som gripits i samband med demonstrationerna ska släppas.
Hur många det kan handla om är högst oklart. Tidigare har siffror så höga som uppemot 7 000 gripna nämnts. Men talesmän för myndigheter i Minsk sade i samband med nattens besked att det handlar om ungefär 1 000 personer. Under fredagen sade regimen i stället att det är 2 000 som återfått friheten.
Sexuellt våld
Nyhetsbyrån AFP:s utsända i Minsk bekräftar stora skaror frigivna. Men de har skräckfyllda vittnesmål om dygnen som inlåsta.
– De brände mina händer med cigaretter, säger exempelvis 25-årige Maxim Dovtjenko, som säger sig ha tagits av polis trots att han inte ens deltog i någon demonstration.
Även Alesia Rudnik, analytiker på den Minskbaserade tankesmedjan Center for new ideas och ordförande för föreningen Sveriges belarusier, säger att det rapporteras om tortyr från arresten.
– Det är mycket tortyr som pågår i fängelserna. Det har rapporterats om våld och sexuellt våld som också bekräftats av sjukhus, säger hon.
Påtryckningar
Regimens eftergift kom efter intensiva internationella påtryckningar. Även inom landet har protesterna bara vuxit efter återvalet av sittande president Aleksandr Lukasjenko som enligt valkommissionen fick 80 procent i söndagens val.
De landsomfattande protesterna och strejkerna väntas fortsätta på fredagen och över helgen.
– Det är tusentals människor ute på gatorna, det verkligen myllrar av folk, säger Inga Näslund, programansvarig för Östeuropa på Palmecentret, och poängterar att folk fortfarande vågar vara ute trots att många grips.
En annan sak som är tydligt är de landsomfattande strejkerna.
– I dag ska tunnelbanan i Minsk stå stilla, säger Inga Näslund och lägger till att landets internet kommer och går – men att telefonnätet i landet fungerar.
– Så fort internet fungerar lägger demonstranter upp bilder och rapporter på sociala medier, säger hon.
Bett om ursäkt
Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991.
Inrikesminister Jurij Karajev har delvis bett om ursäkt för våldet under demonstrationerna.
– Jag tar ansvar och ber om ursäkt för de som slumpmässigt skadats under protesterna, sade han i statlig tv.