Annons
Nyheter

Belarusier kvar på svenska ambassaden i Minsk

Belarus • Publicerad 20 maj 2022
Tidigare demonstrationer mot Belarus regim. Regim har krossat nästan all opposition i landet. Arkivbild.
Tidigare demonstrationer mot Belarus regim. Regim har krossat nästan all opposition i landet. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Två belarusiska män har befunnit sig på Sveriges ambassad i Minsk sedan i september 2020. De två klättrade in på området för att söka skydd från regimens förföljelse och har hamnat i ett diplomatiskt dödläge.

Vitalij och Vladislav Kuznetjik, far och son, tog sig till ambassaden efter att ha deltagit i demonstrationer mot det riggade presidentvalet och därpå anklagats för brott. När de inte kunde ansöka om asyl tog de sig in på området på annat vis.

Annons

Sveriges utrikesdepartement säger i ett skriftligt meddelande till TT på fredagen att de två personerna fortfarande befinner sig på ambassaden då de "olovligen tagit sig in på ambassadområdet".

"Vi arbetar fortsatt med situationen, både på ambassaden i Minsk och vid UD i Stockholm. Vi agerar på det sätt läget kräver, bland annat med hänsyn till ambassadens säkerhet. Vi kommenterar inte vilka åtgärder vi vidtar i detalj.”

Männen för fram att de löper stor risk att föras bort och utsättas för tortyr om de lämnar ambassaden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons