Annons

Bensinpriset rekordhögt i USA

Aldrig tidigare har det varit så dyrt att tanka sin bil med bensin i USA. Sanktionerna mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina begränsar ryska exporter av råolja till världsmarknaden.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2022
Det kostar mer än någonsin tidigare att fylla tanken i USA.
Det kostar mer än någonsin tidigare att fylla tanken i USA.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Genomsnittspriset för en gallon standardbensin är nu uppe i 4:14 dollar, vilket är högre än de 4:11 en gallon kostade under finanskrisens svallvågor i juli 2008, enligt CNN.

Översatt i svenska priser innebär det ungefär 10:90 kronor liten. Förutom att priset med amerikanska mått är på rekordnivå så har prisökningen dessutom skett rekordsnabbt, ungefär en halv dollar per gallon på sju dagar.

Annons

"Kombinationen gör denna situation desto mer anmärkningsvärd och omfattande, med förödande sanktioner mot Ryssland som dämpar deras oljeflöde, vilket leder till den enorma ökningen av priset på alla bränslen: bensin, diesel, flygbränsle", säger säger Patrick De Haan, petroleumanalytiker på Gasbuddy, i ett uttalande.

Även dieseln närmar sig rekordnivåer i USA. För närvarande är priset 4:63 dollar per gallon, jämfört med rekordpriset på 4:85.

Den amerikanska bränslepristjänsten räknar med att genomsnittspriset för året kommer att bli rekordhögt.

"Det är en fruktansvärd situation och kommer inte att förbättras inom kort. De höga priserna kommer sannolikt att hålla sig kvar i inte dagar eller veckor, som de gjorde 2008, utan månader", säger De Haan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons