Annons
Nyheter

Besked om ny Estonia-utredning dröjer

Estoniakatastrofen • Publicerad 3 november 2020
Bild ur den dokumentärserie som kom med uppgifter om ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Bilden tagen med hjälp av dykrobot.
Bild ur den dokumentärserie som kom med uppgifter om ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Bilden tagen med hjälp av dykrobot.Foto: DPLAY/TT

Ett besked om huruvida den förlista passagerarfärjan Estonias vrak ska undersökas på nytt efter upptäckten av ett nytt hål i fartygets skrov kommer att dröja till nästa år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I en dokumentärserie på tv i september kom uppgifter om ett stort hål i Estonias skrov, och nya krav restes på att vraket behöver undersökas. I oktober offentliggjordes sedan upptäckten av ytterligare ett hål i skrovet.

Annons

Men ett beslut om en ny undersökning dröjer.

– Det blir inte i år, det blir efter årsskiftet tidigast som jag kan tänka mej nu, säger Statens haverikommissions (SHK) utredare Jörgen Zachau till radion.

– Det är alltså tre myndigheter som ska göra sina arbetsuppgifter i det här ärendet och komma fram till någonting. Är det någonting som vi inte har i det här fallet så är det väl bråttom.

SHK samarbetar med myndigheter i Finland och Estland för att inventera vilka uppgifter som kan vara värda att undersöka närmare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons