Annons

Ryska banker hoppas på kinesiska betalkort

Betalkortsföretagen Visa, Mastercard och American Express stoppar verksamheten i Ryssland. Nu vänder sig ryska banker till Kina i stället för att få hjälp med att kunna erbjuda kunderna betalsystem, skriver AFP.
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
Mastercard, Visa och American Express stoppar all verksamhet i Ryssland. Arkivbild.
Mastercard, Visa och American Express stoppar all verksamhet i Ryssland. Arkivbild.Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Ryssar kan fortfarande använda korten i landet om de är utfärdade av ryska banker, men bara tills giltigheten löper ut. Däremot kan betalkorten inte användas för internationella transaktioner och därmed inte heller i näthandel med utlandet, uppger ryska centralbanken enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

"Vi måste agera efter Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina", skriver Visas vd Al Kelly i ett pressmeddelande. "Det här kriget och det pågående hotet mot fred och stabilitet kräver på att vi svarar i linje med våra värderingar."

Annons

American Express stoppar även verksamheten i Belarus.

Ryska banker söker därför andra vägar. Storbanken Sberbank siktar på att kunna erbjuda betalkort via det kinesiska betalkortssystemet Union Pay, meddelade banken i ett uttalande på söndagen. Även Alfa Bank och andra ryska banker planerar att följa efter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons