Nyheter

Larm om stor lavinfara i fjällen

Hårt väder under natten mot påskdagen gör att Naturvårdsverket skruvar upp sina lavinvarningar i de svenska fjällen. I prognosen talas nu om stor lavinfara i ett område och om betydande fara i fem andra.
Väder • Publicerad 3 april 2021
Naturvårdsverket varnar för betydande lavinfara i de svenska fjällen. Arkivbild.
Naturvårdsverket varnar för betydande lavinfara i de svenska fjällen. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Det är i västra Vindelfjällen som det bedöms råda mycket farliga lavinförhållanden på grund av stora nederbördsmängder i kombination med hårda vindar. Det väntas mycket hårt väder under natten som gör att flaken med drevsnö byggs på.

Naturvårdsverkets råd är att där undvika att vistas i och nära brant terräng under hela det kommande dygnet.

Varningarna för betydande fara gäller för Abisko-/Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen, södra Lapplandsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

Där är förhållandena enligt lavinprognosen farliga. Människor som befinner sig i området ska bedöma snötäcket och terrängen noggrant och uppmanas att vara mycket försiktiga när man väljer var och hur man åker.

Orsakerna till lavinfaran är främst flak med drevsnö och skidåkare uppmanas att undvika branta sluttningar.

Under långfredagen gick en lavin i Tegefjället i Jämtland. Ingen människa skadades.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.