Annons
Nyheter

Biden: Anställ fackanslutna

USA och Sydkorea stärker sina ekonomiska band. President Biden hoppas vid ett statsbesök i landet på att de sydkoreanska jättarna ska anställda fackanslutna i USA.
Ekonomi • Publicerad 22 maj 2022
USA:s Joe Biden med Sydkoreas Yoon Suk-You och Samsungs vice ordförande Lee Jae-Yong besökte Samsungfabrik i Pyeongtaek, South Korea.
USA:s Joe Biden med Sydkoreas Yoon Suk-You och Samsungs vice ordförande Lee Jae-Yong besökte Samsungfabrik i Pyeongtaek, South Korea.Foto: Kim Min-Hee/AP/TT

USA:s president Joe Biden uppmanar sydkoreanska bolag som bygger nya fabriker i USA att anställa fackanslutna.

Biden kallar de amerikanska fackanslutna arbetarna för "de mest skickliga och dedikerade och engagerade arbetarna du kan hitta någonstans i världen".

Annons

Presidenten kom med önskemålet i samband med ett besök vid en av teknikjätten Samsungs anläggningar i Sydkorea. Under det tre dagar långa statsbesöket träffade Biden även biltillverkaren Hyundais vd Chung Eui-Sun.

Några löften om att anställa fackanslutna har bolagen inte kommit med. Samsung har planer på en jätteanläggning i Texas, medan Huyndai ska investera 5,5 miljarder dollar i en fabrik i amerikanska Georgia där elbilar och batteriet ska tillverkas.

– Elfordon är inte bara bra för våra klimatmål, de är också bra för jobben, sade Biden.

De stora investeringarna från Sydkoreanska bolag på amerikansk mark ses som ett tecken på närmare band mellan länderna. Biden beskrev ekonomiskt samarbete som en prioritering.

– Det kommer att föra våra två länder ännu närmare varandra – att samarbeta närmare än vad vi redan gör – och hjälpa till att stärka våra leveranskedjor, säkra dem mot chocker och ge våra ekonomier en konkurrensfördel, sade Biden.

Sydkoreas nytillträdde president Yoon Suk-You lovade inför valet att stärka relationerna med USA och hoppas att samarbetet mellan länderna ska kunna gå bortom Nordkoreafrågan.

– Jag ska försöka designa en ny framtida vision för våra allianser med dig, herr President, sade Yoon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons