Annons
Nyheter

Biden blockerar investeringar i Kina

USA:s president Joe Biden har undertecknat en presidentorder för att blockera och reglera amerikanska investeringar i Kina som rör avancerad och ny teknologi.
USA/Kina • Publicerad 10 augusti 2023
Presidentordern syftar till att dämpa Kinas förmåga att utnyttja amerikansk teknologi. Arkivbild.
Presidentordern syftar till att dämpa Kinas förmåga att utnyttja amerikansk teknologi. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Restriktionerna riktar in sig på investeringar som rör mikrochip, kvantteknologi och artificiell intelligens.

Presidentordern syftar till att dämpa Kinas förmåga att utnyttja amerikanska investeringar för militära ändamål och restriktionerna är därför snävt utformade, enligt högt uppsatta myndighetspersoner.

Annons

Restriktionerna införs med hänvisning till USA:s nationella säkerhet, snarare än ekonomiska motiv, understryker myndighetskällorna.

Peking svarade på torsdagen att den nya policyn allvarligt "stör säkerheten för globala industri- och leveranskedjor", enligt ett uttalande från Kinas handelsdepartementet.

Den handelspolitiska konflikten mellan USA och Kina tog fart under Trumpregeringen 2018. Sedan dess har de geopolitiska spänningarna bara ökat och på senare år har de allt mer tagit sig uttryck i en teknologisk kapplöpning.

Både USA och Kina har infört handelsrestriktioner mot varandra, inriktade på ny och avancerad teknologi, med hänvisning till nationell säkerhet.

Senast i augusti införde Kina exportbegränsningar av jordartsmetallerna gallium och germanium som är kritiska för att tillverka halvledare, som används i allt från stridsflygplan till telefoner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons