Annons
Nyheter

Biden försvarar resa till Saudiarabien

USA:s president Joe Biden åker i nästa vecka till Mellanöstern och Saudiarabien. Där ska han bland annat träffa den kontroversiella kronprinsen Mohammed bin Salman. I en debattartikel i tidningen försvarar presidenten sin resa.
USA • Publicerad 10 juli 2022
President Joe Biden. Bild från CIA högkvarteret i Langley, Virginia, den 8 juli.
President Joe Biden. Bild från CIA högkvarteret i Langley, Virginia, den 8 juli.Foto: Susan Walsh/AP/TT

"Jag vet att det finns många som inte håller med mig om beslutet att åka till Saudiarabien", skriver presidenten i artikeln.

Saudiarabien kritiseras ofta för bristande mänskliga rättigheter.

Annons

"Min syn på mänskliga rättigheter är tydliga och långtgående, och grundläggande friheter är alltid på dagordningen när jag reser utomlands, så som det kommer att vara på denna resa.", skriver Biden.

Presidenten väntas bland annat trycka på för ökad saudisk oljeproduktion, för att få bukt på skenande bränslepriser och inflationen på hemmaplan.

Han ska också träffa kungadömets de facto ledare, kronprins Mohammed bin Salman – något som pekar på ett skifte från strategin för att frysa ut kronprinsen.

Det var Joe Bidens regering som offentliggjorde en amerikansk underrättelserapport där kronprinsen pekades ut som ansvarig för mordet på regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, som dödades i Saudiarabiens konsulat i Turkiet 2018.

Efter Saudiarabien åker Biden till Israel och Västbanken. Resan pågår 13-16 juli.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons