Annons
Nyheter

Biden kallar Trump för extremist i skarpt valtal

I ett hätskt direkt angrepp på förre presidenten Donald Trump markerade USA:s sittande president Joe Biden tonen i valrörelsen inför nästa års presidentval.
USA • Publicerad 28 september 2023
President Joe Biden i ett linjetal i Arizona.
President Joe Biden i ett linjetal i Arizona.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden kallade Trump för "extremist" och sade att den tidigare republikanske presidenten drivs av "hämndbegär och "vilja att fördöma" och att Trumps anhängare inom partiet är beredda att angripa både fri press och rättssystemet.

I Bidens tal, som hölls i Tempe i delstaten Arizona på torsdagen, fanns dock inga direkta hänvisningar till de många rättsprocesser som Trump är inblandad i. Strategin är medveten då Biden som exekutiv ledare vill hålla behörigt avstånd till det fristående rättsväsendet i USA.

Demokrati kan dö

Annons

Men 80-årige Biden var skarp i en mer allmän kritik av Trump och högerfalangen inom Republikanerna, och vad fyra år med dem vid makten skulle kunna innebära för USA:

– Vi måste alla komma ihåg att demokrati inte alltid dör framför en gevärspipa. Den kan dö när människor är tysta, när de låter bli att stå upp för sin sak, eller när de låter bli att fördöma hot mot demokratin.

Biden anlade också en mycket frän ton mot de anhängare inom rörelsen Maga (Make America great again) som stött Trump både som president och i opposition mot nuvarande presidenten. Biden sade att "någonting farligt händer i USA" när Republikanerna drivs framåt av Maga-rörelsens skrämseltaktik.

Process för riksrätt

President Biden höll sitt tal samtidigt som inledande förhör genomfördes i Washington  DC om att ställa Biden inför rätta i samband med sonen Hunter Bidens affärsuppgörelser. Det är oklart om Republikanerna kan samla en majoritet i representanthuset för att sedan skicka fallet till senaten för riksrätt.

James Corner från Kentucky hoppades så i sitt anförande på torsdagen: "Det finns ett berg av bevis" som visar att Joe Biden "har missbrukat sin officiella ställning för familjens finansiella välstånd".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons