Annons
Nyheter

Biden lovar: Världen står vid Ukrainas sida

USA:s president Joe Biden säger att han ska se till att "världen står vid er (Ukrainas) sida" i kampen mot Rysslands storskaliga invasion.
Det försäkrar han under sitt möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset på torsdagen.
USA • Publicerad 21 september 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s president Joe Biden i Vita huset.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i mitten, på besök hos den amerikanska kongressen i Washington|DC. Till vänster senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell och till höger demokraten och majoritetsledaren Chuck Schumer.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Zelenskyj i sin tur säger att det ukrainska folket uppskattar "den hjälp som USA tillhandahåller".

Den ukrainske presidenten befinner sig i USA och efter FN-framträdanden i New York tidigare i veckan har Zelenskyj gjort flera besök med syftet att säkra ytterligare militärt stöd.

Annons

Under dagen deltog Zelenskyj även i möten, som var av mer privat karaktär, i kongressens båda kamrar, representanthuset och senaten.

Vill ha fortsatt stöd

Syftet med kongressbesöket var att övertyga mäktiga republikanska ledamöter att det amerikanska stödet till Ukraina måste fortsätta i oförminskad omfattning.

Sedan länge har Republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, låtit förstå att hans parti överväger att kraftigt minska stödet till Ukraina.

McCarthy meddelade inför torsdagens möte han hade ett antal frågor till den ukrainska gästen, exempelvis "Var är ansvarsskyldigheten för de pengar vi redan spenderat?" och "Hur ser planen för en seger ut?".

Träffade Schumer och McConnell

I senaten träffade Zelenskyj också majoritetsledaren, demokraten Chuck Schumer och minoritetsledaren, republikanen Mitch McConnell.

Demokraterna står än så länge fast vid att USA ska fortsätta med ett omfattande stöd till Ukraina. Även tidigare i veckan uppmanade Biden i sitt tal inför FN:s generalförsamling världens ledare att stå upp mot Ryssland. "Annars går inget land säkert", slog Biden fast.

Under torsdagen besökte Zelenskyj även det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons