Annons
Nyheter

Biden sätter press på olje- och gasbolagen

Ekonomi • Publicerad 17 november 2021
President Joe Biden vill utreda olje- och gasbolagen. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA:s president Joe Biden uppmanar den federala handelskommissionen FTC att utreda om olje- och gasbolagen bryter mot lagen för att pressa upp bränslepriserna, skriver Wall Street Journal.

I ett brev till FTC:s ordförande Lina Khan skriver Biden att mycket tyder på ett "kund-fientligt beteende" hos bolagen. Han påpekar att bensinpriset stiger medan priset på ej färdigraffinerad bensin går ner.

Annons

"Det oförklarligt stora glappet mellan priset för bensin som inte är färdigraffinerad och det genomsnittliga priset vid pumparna är högt över snittet före pandemin", skriver presidenten.

Lobbygruppen American Petroleum Institute säger i ett uttalande att priserna drivs upp av ökad efterfrågan nu när ekonomin tagit fart igen.

Även tidigare presidenter från båda partier har i tider med höga priser beordrat utredningar om prispress och marknadspåverkan, skriver Wall Street Journal. Oftast har det inte lett till några statliga åtgärder mot bolagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons