Annons
Nyheter

Bidens budskap till Putin – är inte som Trump

"Det är en ny sheriff i stan". USA-experten Jan Hallenberg tolkar de nya sanktionerna mot ryska höjdare som en markering från president Joe Biden om att han inte ser mellan fingrarna på Rysslands agerande.
USA/Ryssland • Publicerad 2 mars 2021
Jan Hallenberg, forskningsledare och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Jan Hallenberg, forskningsledare och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

USA pekar ut Rysslands regering som ansvarig för mordförsöket på den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, och inför sanktioner mot sju högt uppsatta ryssar.

– Jag tolkar det som ännu en markering från Joe Biden om att det är en ny sheriff i stan, säger Hallenberg.

Annons

– Det ligger i den grundläggande amerikanska utrikespolitiken att sikta mot att främja mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling. Där var Trump undantaget snarare än regeln.

Trumps ovilja

Beslutet kommer bara dagar efter det att USA pekat ut Saudiarabiens kronpris Mohammed bin Salman som ansvarig för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, och infört sanktioner mot en lång rad saudiska medborgare.

– Biden markerar att USA är berett att ta till sanktioner som är kraftfullare mot Ryssland när regeringen beter sig illa, än vad Trump var villig att göra i normalfallet. Trump tvingades ibland av kongressen att införa sanktioner, men han var väldigt ovillig att göra det själv, framför allt när de kom nära president Putin, säger han.

Sanktioner mot USA

Sanktionerna kommer sannolikt inte att få några faktiska konsekvenser, förutom att de troligtvis besvaras med ryska sanktioner mot ett motsvarande antal amerikaner på motsvarande positioner.

– Man ska inte tro att den ryska regimen ändrar sin politik på grund av den här aktionen, men samtidigt är det en markering om att Biden anser att detta beteende är oacceptabelt, och att USA kommer att införa kännbara sanktioner vid de tillfällen som Ryssland beter sig oacceptabelt, säger Hallenberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons