Annons
Nyheter

Bilattack mot borgmästarhem i oroligt Paris

En lokal borgmästares hem i Paris utsattes för en bilattack under ännu en orolig och våldsam natt i Frankrike.
Natten beskrivs som relativt lugn efter de senaste dygnen, men fler än 700 personer har frihetsberövats av polis.
Frankrike • Publicerad 2 juli 2023
En bil rammade en lokal borgmästares hem i Paris under ännu en orolig och våldsam natt i Frankrike.
En bil rammade en lokal borgmästares hem i Paris under ännu en orolig och våldsam natt i Frankrike.Foto: Christophe Ena
7|000 poliser var utkommenderade i Parisområdet på lördagskvällen.
7|000 poliser var utkommenderade i Parisområdet på lördagskvällen.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Vid klockan halv två i natt kördes en bil in i en bostad som tillhör den lokale borgmästaren Vincent Jeanbrun i L'Haÿ-les-Roses i södra Paris. Bilen stacks sedan i brand.

Jeanbrun var på jobbet då han för fjärde natten i rad försökte hantera de oroligheter som skakar området, skriver han i ett uttalande. I hemmet fanns hans fru och två barn.

Annons

"Medan hon försökte skydda dem och fly undan angriparna skadades min fru och ett av mina barn", skriver Jeanbrun, som beskriver det hela som ett "outsägligt fegt mordförsök".

Stephane Hardouin, åklagare i ärendet, utreder händelsen som ett mordförsök och säger till fransk tv att en behållare med brandfarlig vätska har hittats i bilen.

Kommunen L'Hay-les-Roses ligger i Créteil, en knapp mil söder om Paris stadskärna, och har drygt 30 000 invånare. Vincent Jeanbrun företräder det borgerliga partiet Republikanerna.

"Lugnare natt"

Mängder av byggnader har satts i brand och plundrats under de senaste dagarna och nätternas oroligheter, men riktade attacker mot politiker har varit ovanliga.

Fler än 700 personer greps runt om i Frankrike under natten, enligt inrikesdepartementets uppgifter.

Inrikesminister Gérald Darmanin bedömde dock att våldsamheterna var mindre intensiva än föregående nätter. Myndigheterna rapporterar något färre bränder och färre skadade poliser.

"Lugnare natt tack vare polisens beslutsamma agerande", skrev Darmanin i ett inlägg på Twitter.

Spridits till andra länder

Omkring 45 000 poliser var utkommenderade natten mot söndagen varav 7 000 i Parisområdet. Polisstyrkan var förstärkt i synnerhet i Marseille och Lyon som var hårt drabbade av upplopp och plundring under natten mot lördagen.

Stämningen har spridits till såväl Frankrikes utomeuropeiska territorier som till grannländer. En 54-årig man dödades av ett förlupet skott när demonstranter drabbade samman med polis i Franska Guyanas huvudort Cayenne i torsdags. På ön Réunion i Indiska oceanen har det också skett våldsamma protester.

I Lausanne i Schweiz samlades ett hundratal ungdomar på lördagskvällen, varpå mindre drabbningar uppstod med poliser.

Plundrat varuhus

Annons

Den franska tidningen Le Figaro rapporterar att det varit sammandrabbningar mellan polis och upploppsmakare i Nice där ett varuhus plundrades och 33 personer greps.

I staden Rennes har polisen beskjutits med fyrverkerier.

Frankrikes president Emmanuel Macron skulle egentligen resa till Tyskland på söndagen för att träffa den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier, men resan har skjutits upp på grund av situationen på hemmaplan.

Oroligheterna i Frankrike inleddes till följd av en uppmärksammad ihjälskjutning tidigare i veckan. En 17-årig pojke som stoppades av två trafikpoliser sköts till döds. Polisen gav i ett första skede en falsk bild av hur det hela hade gått till.

Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Ett skott brinner av, varpå bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons