Annons
Nyheter

Bilförsäljningen saktar in

Antalet nyregistrerade personbilar i Sverige minskade i juli med tre procent jämfört med samma månad i fjol. Laddbilar stod för 60 procent av nyregistreringarna, men antalet nya ordrar tappar rejäl fart, enligt Mobility Sweden.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2023
Elbilsförsäljningen tappar fart. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Laddbara bilar stod för 60 procent av nyregistreringarna, varav elbilarnas andel uppgick till 37,5 procent. De höga siffrorna hålls uppe av företagsförsäljningen som står för 63 procent av de totala nyregistreringarna och en stor del av de laddbara personbilarna.

Nyregistreringarna av elbilar befaras dock vika nedåt under hösten på grund av att klimatbonusen tagits bort, enligt branschorganisationen Mobility Sweden.

Annons

"Den höga andelen registrerade laddbara personbilar hålls uppe av företagsmarknaden men den privata elbilsmarknaden är fortsatt iskall. Andelen laddbara personbilar väntas avta under hösten i takt med att orderböckerna töms och färre nya ordrar tecknas", säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden i en kommentar.

Samtidigt visar nyregistreringarna av lätta och tunga lastbilar en stark utveckling – i juli uppgick ökningen till 31 respektive 17 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons