Annons
Nyheter

Billström: "Fortfarande möjligt i sommar"

Ett Natogodkännande kan komma i sommar, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).
– Jag tycker att man måste ha lite is i magen. Det är kanske bra om vi ser vad som händer under de kommande dygnen, säger han.
Politik • Publicerad 13 juli 2023
Sveriges Natoansökan kan läggas fram först när parlamentet öppnar igen i höst, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Sveriges Natoansökan kan läggas fram först när parlamentet öppnar igen i höst, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto: Pavel Golovkin/AP
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på onsdagen att Sveriges Natoansökan kan godkännas först när parlamentet "återöppnar" igen. Det har allmänt tolkats som efter sommaruppehållet i oktober.

Men enligt Tobias Billström kan Turkiets ratificering gå snabbare än så.

Annons

Han konstaterar att Erdogan själv använde orden "så snart som möjligt" vid två tillfällen under sitt anförande.

– Han använde överhuvudtaget aldrig begreppet oktober, utan han pratade om att parlamentet ska ha sommarstängt. Men som mitt samtal med den turkiske utrikesministern bekräftade går det att kalla samman parlamentet om man vill.

Erdogan har dock slagit fast att parlamentet inte kommer att kallas in för något extra möte under sommaruppehållet.

Jämför med Finland

Men Billström framhåller att det turkiska parlamentet ännu inte gått på sommarledighet.

– Och vi vet att när Finlands ansökan ratificerades tidigare i våras stod också parlamentet i begrepp att bli hemförlovat inför valet, men då förlängde man med en vecka och kunde därmed klara ratificeringen.

TT: Finns det något som pekar på att Erdogan skulle sammankalla parlamentet till en extrasession?

– Ja, vi har ett handslag, vi har ett avtal, vi är överens om att det ska gå så fort som möjligt.

Han anser att ett godkännande av Sverige nu också är en fråga för Nato.

– De publika ställningstaganden som gjordes i Vilnius i samband med att överenskommelsen ingicks talar sitt tydliga språk. Det finns en stark uppbackning till förmån för att den här frågan ska avgöras så fort som möjligt.

Färdplan efter ratificering

Erdogan har också uppmanat den svenska regeringen att komma in med en "färdplan" om terrorbekämpning, som därefter ska lämnas över till det turkiska parlamentet.

Annons

– Det är något som har till syfte att tydliggöra de åtaganden vi har mellan våra stater. Jag vill dock understryka att färdplanen kommer att sjösättas efter ratificeringen, det är så vi uppfattar det, säger Billström.

Han vill inte ange någon tidpunkt för när planen ska lämnas över.

TT: Är du oroad att parlamentet inte ska vara nöjt med planen och vägra att ratificera?

– Nej, vi ser framför oss att en ratificering genomförs. Sen kommer vi självfallet att arbeta långsiktigt med de här frågorna, tillsammans med Turkiet.

Billström ser samtidigt en ökad risk för hot och påverkan mot Sverige om ratificeringen drar ut på tiden.

– Vi har en förhöjd hotbild riktad mot Sverige vad gäller påverkansoperationer redan som det är i dag. Därför betraktar vi det från regeringens sida som angeläget att förkorta tidsperioden från nu till fram att ratificeringen är genomförd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons