Annons
Nyheter

Billström i möte med OIC-länder: Konstruktivt

Ett tjugotal länder från den islamiska samarbetsorganisationen OIC samlades på UD under fredagen.
– Det här var ett bra tillfälle att förklara och förtydliga, säger utrikesminister Tobias Billström (M).
Politik • Publicerad 4 augusti 2023
Ett tjugotal länder från den islamiska samarbetsorganisationen OIC samlades på UD under fredagen.Foto: Magnus Liljegren/ Regeringskansliet
OIC och dess 57 medlemsländer riktade skarp kritik mot Sverige och Danmark i veckan.Foto: Magnus Liljegren/ Regeringskansliet

Muslimska länder har reagerat starkt på koranbränningarna i Sverige. Tobias Billström bedömer att han kommer att behöva ägna en stor del av mandatperioden åt att återuppbygga relationerna med många av dem, det finns ingen "quick fix", som han säger.

Under fredagen bjöd han in ambassadörer och andra sändebud, chargé d'affaires och liknande, till utrikesdepartementet och ett tjugotal länders representanter närvarade.

Annons

– Det var ett bra, mycket konstruktivt möte. OIC-ambassadörerna spelar en mycket viktig roll i att förklara vår situation för sina huvudstäder, säger Billström.

OIC fördömer Sverige

Den islamiska samarbetsorganisationen OIC och dess 57 medlemsländer riktade skarp kritik mot Sverige och Danmark i veckan. De fördömde koranbränningarna och länderna uppmanades överväga självständiga åtgärder, som ekonomiska och politiska sanktioner. Risken för bojkott av svenska företag kvarstår.

– Vi vet att det har varit starka reaktioner på händelserna i Sverige den senaste tiden. Det här var ett bra tillfälle att förklara och förtydliga vårt förhållningssätt, och bland annat redogöra för de grundlagsstadgade friheterna i Sverige, säger Billström.

Bland annat berättade han att myndigheterna har begränsat utrymme att ingripa, men att regeringen nu också gör en analys av om ordningslagen behöver ändras.

– Jag klargjorde att regeringen mycket tydligt tar avstånd från de hatiska handlingar som enskilda personer har genomfört i Sverige, och att vi har förståelse för att de upplevs som kränkande för många muslimer.

– Dessutom har jag poängterat vikten av fortsatt dialog.

"Det skulle förstöra"

Han möttes av många frågor från ambassadörerna, men vilka frågor han fick specifikt vill han inte gå in på.

– Det tror jag skulle förstöra den förtroendefulla relationen vi har med de här staterna.

Turkiet fanns representerat på mötet och enligt Billström var inte Natoprocessen uppe för diskussion.

Det är nu viktigt att den här typen av samtal hålls återkommande, något UD planerar för. Billström planerar också att resa till flera muslimska länder.

Annons

– Min avsikt är att resa till länder i regionen och redan i september kommer vi att bjuda in till samtal i samband med FN-veckan i New York. Ytterst så handlar det här om svenska intressen och vår säkerhet i Sverige, svenskars säkerhet utomlands och att svenska företag ska kunna fortsätta bedriva handel, säger Tobias Billström.

Fakta: OIC

Den islamiska samarbetsorganisationen (OIC) har 57 medlemsstater.

OIC grundades 1969, sedan al-Aqsa-moskén i Jerusalem brunnit en månad tidigare.

Organisationen säger sig vara "kollektiv röst för den muslimska världen" för att "skydda den muslimska världens intressen genom att främja fred och harmoni mellan människor", och arbetar bland annat mot islamofobi och diskriminering.

Organisationen kan inte fatta bindande beslut för medlemsstaterna men ska också fungera som medlande forum för konflikter inom den muslimska världen.

OIC håller toppmöten för statscheferna och även oftare förekommande möten för fackministrar. Ett permanent sekretariat finns i Saudiarabien.

Källor: Nationalencyklopedin, OIC.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons