Annons
Nyheter

Blinken: Ny närvaro i Arktis

Nato • Publicerad 1 juni 2023
USA:s utrikesminister Anthony Blinken på en presskonferens på Nasjonalmuseet i Oslo efter Natos informella utrikesministermöte.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken på en presskonferens på Nasjonalmuseet i Oslo efter Natos informella utrikesministermöte.Foto: Stian Lysberg Solum/AP/TT

USA kommer att öppna ett kontor i norska Tromsö, meddelar utrikesminister Antony Blinken vid en presskonferens i Oslo, där han säger sig stärka banden till en redan stark allierad i Norge.

– Det blir vår mest nordliga diplomatiska beskickning, vår enda sådana anläggning norr om polcirkeln, säger Blinken på presskonferensen i samband med Natos utrikesministermöte.

Annons

Amerikanen hyllar genomgående Norges insatser för Ukrainas försvar, för Europas energiomställning från rysk gas och också för ett mottagande av ukrainska flyktingar.

Blinken tackar också generalsekreteraren tillika norrmannen Jens Stoltenberg för hans insatser för Nato "med en stark och stadig hand".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons