Annons
Nyheter

Blinken varnar Israels nya högerregering

USA sänder en varning till Israels nya regering under ledning av premiärminister Benjamin Netanyahu.
USA/Israel • Publicerad 4 december 2022
USA:s utrikesminister Antony Blinken bjöds in av organisationen J Street i Washington|DC.
USA:s utrikesminister Antony Blinken bjöds in av organisationen J Street i Washington|DC.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken markerade sitt missnöje mot eventuella israeliska planer på att utöka sina intressen på Västbanken genom annekteringar eller nya judiska bosättningar.

Blinken sade samtidigt att USA kommer att bedöma Israels nya högerregering utifrån vad den åstadkommer och inte beroende på vilka personer som ingår i den.

Annons

Ställningstagandet gjordes i ett tal som Blinken höll för den proisraeliska, progressiva organisation J Street i Washington på söndagen.

– Vi kommer att fortsätta att tydligt motsätta oss varje handling som underminerar möjligheten till en tvåstatslösning, vilket inkluderar /. . ./ utökning av bosättningar på Västbanken, sade Blinken och riktade sig därmed direkt till Israels nya regering där ytterlighetspartier på högerkanten ingår.

Han lade till att USA följer utvecklingen och nämnde speciellt eventuella rivningar och vräkningar samt alla slags uppmaningar till våldsamheter.

Även den israeliska regeringens förhållningssätt till religiöst viktiga platser följs noggrant av Washington, liksom eventuella inskränkningar av hbtq-personers rättigheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons