GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Blixtsnabb" coronavåg drabbar Europa

Den femte coronavågen har startat "blixtsnabbt" i Frankrike och i Österrike inleds den mest omfattande nedstängningen i Västeuropa på flera månader.
Pandemin är långt ifrån över i Europa.
Europa • Publicerad måndag 09:12
En välbesökt julmarknad i Wien, Österrike, under söndagen.
En välbesökt julmarknad i Wien, Österrike, under söndagen.
Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Coronasmittan i Frankrike har gått upp med 81 procent den senaste veckan jämfört med en vecka tidigare, enligt hälsomyndigheterna.

– Den här femte vågen startar blixtsnabbt, säger regeringens talesperson Gabrial Attal.

Uppgången har dock inte hittills lett till någon stor ökning i antal covidpatienter inom intensivvården, rapporterar The Local. Orsaken till det är att landet har en hög vaccinationsgrad, vilket i sin tur kan bero på att landet redan tidigt i somras införde ett vaccinpass, enligt myndigheterna. Ett vaccinpass krävs för att gå på restauranger, kaféer och många kulturella evenemang i Frankrike.

Även Österrike kämpar mot en ökad smittspridning. Där stänger butiker, restauranger och marknader i dag och det är endast tillåtet att lämna hemmet för att gå till jobbet, köpa nödvändiga varor och träna.

Nedstängningen gäller i tio dagar, max tjugo med en utvärdering efter de första tio.

Invånarna rekommenderas att arbeta hemifrån men skolorna kommer att fortsätta hålla öppet, även om föräldrar uppmanas att hålla barnen hemma om möjligt.

I lördags samlades 35 000 människor i centrala Wien i en demonstration mot nedstängningen och planerade vaccinkrav från den 1 februari.

Flera länder i Europa har återinfört restriktioner sedan coronavirusets spridning har ökat kraftigt under hösten. I många fall har det handlat om att ovaccinerade inte får komma in på till exempel restauranger och barer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.