Annons
Nyheter

Blodbrist i Västra Götaland – operationer hotas

Det råder en akut brist på blod i Västra Götaland.
Regionen har uppmanat sina sjukhus att prioritera akutvård – och att vara restriktiva med planerade operationer.
Vård • Publicerad 14 augusti 2023
Det råder akut blodbrist i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.
Det råder akut blodbrist i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Akutverksamhet och svårt sjuka patienter kommer att prioriteras. Operationerna som ställs in gäller relativt friska människor som behöver opereras förr eller senare, men just nu är det inte läge, säger Anna-Karin Norrman, avdelningschef på transfusionsmedicin.

Traditionellt ger färre blod under somrarna, inte minst eftersom det efter många utlandsresor råder karens på en månad under vilken man inte får lämna blod. Men i år har åtgången varit större än vanligt och läget beskrivs som kritiskt.

Annons

Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar – och eftersom blod är en färskvara som endast kan lagras i sex veckor behövs ett ständigt inflöde.

Västra Götalandsregionen har skickat ut akuta uppmaningar till sina registrerade blodgivare att lämna blod. Särskild brist är det på blodgruppen 0- . Den kan tas emot av alla oavsett blodgrupp, och är därmed extra viktig eftersom den ges vid akuta olyckor och till för tidigt födda och nyfödda barn.

– Vi började dagen med knappt 50 påsar 0-, och vi ska ha mellan 150 och 130 påsar. Det är kritiskt låga nivåer, säger Anna-Karin Norrman.

I övriga landet syns inte samma oroväckande trend, enligt organisationen Ge blod.

– Vi har ingen akut blodbrist i resten av landet, men vi behöver alltid fylla på för att det inte ska bli blodbrist. Det är fortsatt semester i Sverige och därmed ett fortsatt behov av att fylla på blod, speciellt i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne, säger kommunikatören Ingrid Johansson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons