Annons
Nyheter

Bojos knep genomskådas: "Magin börjar svika"

Boris Johnson har haft en häpnadsväckande förmåga att ta sig ur politiska trångmål.
Men i den rådande krisen har de flesta av hans trick genomskådats, bedömer experter. Det är ont om ess i rockärmen och magin har börjat falna.
Storbritannien • Publicerad 10 februari 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson provkör en grävskopa i Blackpool den 3 februari.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson provkör en grävskopa i Blackpool den 3 februari.Foto: Peter Byrne (Pool)/AP/TT
Boris Johnson i en spårvagnshall i Blackpool, i torsdags förra veckan.
Boris Johnson i en spårvagnshall i Blackpool, i torsdags förra veckan.Foto: Peter Byrne (Pool)/AP/TT
Boris Johnson på en väldokumenterad morgonjogg i London, den 24 januari.
Boris Johnson på en väldokumenterad morgonjogg i London, den 24 januari.Foto: Aaron Chown/PA/AP/TT

Det kommer alltjämt nya bilder och uppgifter om fester som hölls på 10 Downing Street medan resten av den brittiska befolkningen väntades hålla sig isolerade.

Premiärminister Boris Johnson har bett allmänhet och partikollegor att vänta med att dra några slutsatser innan de pågående polisutredningarna har avslutats. Häromdagen riktade han i stället strålkastarna mot oppositionsledaren, Labours Keir Starmer, med påståenden om att denne bär ansvar för att den ökände tv-pedofilen Jimmy Savile kunde begå sina brott.

Annons

"Han (Johnson) gör eller säger inte något som han inte har gjort förut: Han ljuger, distraherar, smutskastar, delar ut jobb och smicker, lovar att förändra och ställa till rätta och att omvandla sin stab", skriver Tim Bale, professor vid Londonuniversitetet Queen Mary, i ett mejl till TT.

Svag död katt?

På engelskt politiklingo kallas det att kasta in en "död katt" – att föra fram något nytt och uppseendeväckande som tar all uppmärksamhet från något annat.

– Man kan säga att det har fungerat i viss utsträckning, nu pratar man mycket om det här i stället, men frågan är om det gagnar Boris Johnson. Det var en hel del Tory-parlamentariker som tyckte att det var djupt opassande, säger James Savage, medgrundare av nyhetssajten The Local.

När festbilder har publicerats, en efter en, har den brittiske premiärministern låtit sig fotograferas på annat håll. Under de senaste veckorna har han gjort många studiebesök på arbetsplatser där han testat hjälmar och uniformer och låtsats köra spårvagn eller flygplan, på sedvanligt humoristiskt vis. Flera januarimorgnar har han tagit löprundor med sin hund framför fotografer i regeringskvarteren Whitehall, iklädd blommiga shorts.

Krishanteringen har inte varit särskilt framgångsrik, bedömer James Savage.

– Boris Johnsons möjligheter att använda humor och på så vis desarmera oppositionen är något han har levt på länge, men den färdigheten, den talang som han har haft, har fått allt mindre effekt de senaste åren, säger han.

"Ett foto här, ett åtal där"

I slutänden är frågan hur många av partikollegorna som ännu är hänförda av Johnson.

"Han är i allvarlig fara och denna gång är det möjligen en avgörande sådan. Ett foto här och ett åtal där kan mycket väl vara nog för att Tory-parlamentarikerna ska sätta punkt för hans ledarskap", skriver Tim Bale.

Av mycket att döma börjar det så sakteligen närma sig tillräckligt många belackare inom Konservativa partiet (Tory) för att det ska kunna bli aktuellt med en misstroendeomröstning.

– Det visar att magin börjar svika honom, och det blir naturligtvis ett problem för honom om och när han ska leda partiet in i nästa val, eller innan dess om Tory-parlamentarikerna börjar känna att han inte är en valvinnare längre, säger James Savage.

Annons

Både Tim Bale och James Savage ser dock ett slags trumfkort på Boris Johnsons hand, nämligen att han inte tycks ha några riktigt starka utmanare om partiledarposten. Men, tillägger Bale:

"Även om han lyckas halta vidare (vilket inte ska uteslutas) så gör han det med livshotande skador och vi har sällan sett en premiärminister lyckas med den typ av återhämtning som han skulle behöva göra för att vinna ett val."

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson växte upp i England. Efter studier på Eton College började han arbeta som journalist på The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Tories (Konservativa partiet). Sedan blev Johnson borgmästare i London 2008–2016, och internationellt omtalad bland annat som en ivrig cykelförespråkare.

Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

När May avgick 2019 efterträdde Johnson henne som Storbritanniens premiärminister, med löftet att slutföra EU-utträdet till varje pris. I slutet av samma år bidrog det löftet till att Konservativa partiet vann ett parlamentsval. Landet lämnade EU 2020, vilket av anhängarna sågs som en stor framgång för Johnson.

57-årige Boris Johnson är inne på sitt tredje äktenskap och har sju barn – varav det yngsta, en dotter, föddes i slutet av 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons