Annons
Nyheter

"Folkets data" ger Bolsonaro ny chans

Valet i Brasilien skulle inte bli speciellt spännande. Men president Jair Bolsonaro slog alla prognoser. Nu kan det bli en jämn andra omgång mot utmanaren Lula da Silva.
Brasilien • Publicerad 3 oktober 2022
Anhängare till Lula da Silva jublar när röstsiffrorna presenteras i Rio de Janeiro.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Lula da Silva talade till anhängare under valnatten.Foto: Andre Penner/AP/TT
Jair Bolsonaro i huvudstaden Brasília på valnatten.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
En Bolsonaroanhängare firar i huvudstaden Brasília.Foto: Ton Molina/AP/TT

Socialdemokratiske Lula da Silva, som var president 2003–2010, tog visserligen en stark seger i söndagens första valomgång, med 48,4 procent av rösterna. Men för att att avgöra valet direkt hade krävts 50 procent.

– Vi måste övertyga det brasilianska samhället om vår modell. Kampen fortsätter till den slutgiltiga segern, det är vårt motto, säger Lula da Silva till besvikna anhängare i São Paulo, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Betydande miss"

Annons

Även att den sittande ytterhögerpresidenten Jair Bolsonaro blev klar tvåa var väntat. Men medan opinionsmätningarna hade signalerat att han skulle göra ett svagt val, med kring 35 procent, slutar han på drygt 43 procent.

– Det är en rätt betydande miss, säger Gustavo Flores-Macías, professor vid Cornell University, till TT.

– Jag tror att många av Lulas väljare är extremt chockade. Och jag tror att Bolsonaro får svårt att hävda att valsystemet är opålitligt, att valmaskiner varit utsatta för fiffel och hackning, även om vi nog kan vänta oss en del sådana anklagelser.

TT: Vad har gått snett med opinionsundersökningarna?

– Det finns en djup social konservatism i Brasilien, att man exempelvis är anti-gay, som många känner sig obekväma med att erkänna vid en opinionsundersökning, men till slut så röstar man ändå på den plattformen, säger Flores-Macías.

"Kan bli våldsamt"

I valrörelsen har Bolsonaro ofta, likt förebilden Donald Trump i USA, hävdat att valsystemet är riggat emot honom. Det argumentet blir både svagare och starkare av det oväntade resultatet, säger Sartoretto.

– Han kanske inte kan prata om valfusk, men han får lättare att säga att man inte ska lita på väljarundersökningar.

Det kan ge presidenten medvind inför omgång två den 30 oktober. Men Paola Sartoretto är oroad för hur hans mer hårdföra anhängare ska reagera.

– Inom sociala medier-grupper för hans anhängare finns stor besvikelse, många hade förväntat sig att han skulle vinna i första omgången, enligt Sartoretto.

– Under valdagen har det varit ganska lugnt, men det kan bli våldsamt.

Otippad hjälp

Annons

Hon hänvisar bland annat till att det finns mer skjutvapen i omlopp än tidigare.

– Det är nu lättare att köpa vapen för personligt bruk i Brasilien, något som Bolsonaro har genomfört.

Presidenten själv lät optimistisk på valnatten.

– Vi besegrade lögnen i dag. Nu är kampanjen vår. Jag är helt säker. Vi har mycket positivt som åstadkommits att visa upp, säger Bolsonaro enligt AFP.

Han har fått otippad hjälp i valrörelsens slutskede, efter det att levnadsförhållandena på många sätt försämrats i Brasilien det senaste årtiondet.

– Den senaste månaden har det kommit en del positiva nyheter om brasilianska ekonomin, att brasilianska realen är en av få valutor som inte gått så dåligt mot USA-dollarn, säger Flores-Macías.

Fördel Lula

Samtidigt ska man inte underskatta hur impopulär Bolsonaro är. Hans rasistiska och sexistiska utspel har upprört världen över, och en politik som gynnat omfattande avskogning i Amazonas väcker fasa bland miljö- och klimatexperter. Paola Sartoretto påpekar att det var många år sedan en sittande president misslyckades med att få flest röster i första valomgången i Brasilien.

Så det är trots allt fördel Lula inför fortsättningen. Många miljoner minns hans socialpolitik, bland annat "bolsa família", ett program med stöd till fattiga familjer som beskrivits som det största i världen.

– Det finns mycket nostalgi i Brasilien för åren då Lula var president. Många som röstade på Ciro Gomes, den andre kandidaten på vänstern – som säkert stal en del röster från Lula – kan man anta går tillbaka till Lula i andra omgången, säger Flores-Macías.

Fakta: Brasilien

Brasilien är världens till ytan femte största land. Med arean 8,5 miljoner kvadratkilometer är landet nästan lika stort som hela Europa.

Befolkningen uppskattas till över 215 miljoner personer, vilket placerar Brasilien på sjätte plats i världen. Det innebär också att var 36:e människa på jorden är "brasse".

När portugisiska sjöfarare kom till området för ungefär 500 år sedan fanns där olika folkgrupper med sammanlagt cirka 7 miljoner invånare.

Under följande århundraden koloniserade Portugal i stort sett hela nuvarande Brasilien. Landet blev självständigt på 1820-talet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons