Nyheter

Bolund: Ringhals hade inte löst elproblem

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill satsa på kärnkraft.
Dyrt och farligt, menar miljö- och klimatministern Per Bolund.
Politik • Publicerad 14 februari 2021
Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister. Arkivbild.
Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

En kall vinter, svaga vindar och ett elnät som håller på att byggas ut – men ännu inte klarar av att överföra el i tillräcklig takt – har skapat elproblem i landets södra delar. I stället har man importerat el från bland annat kolkraftverk utomlands.

Det har väckt kärnkraftsdebatten till liv. I Agenda debatterade Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Ulf Kristersson kärnkraften.

Kristerssons parti är – precis som Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – emot nedläggningen av reaktorerna Ringhals 1 och 2.

– Det var verkligen inte rätt beslut. Vi borde ha kvar kärnkraften över överskådlig tid, säger Kristersson.

Bolund säger att kärnkraft varken är lönsamt eller säkert och att själva elproduktionen inte är problemet, enligt Bolund.

– Den har vi. Det är överföringskapaciteten vi borde fokusera på, säger han.

Kristersson vill se Sverige satsa på mindre reaktorer som nu håller på att utvecklas. Men det är en fantasi som ligger långt i framtiden, enligt Bolund.

– De tekniker som växer i världen är förnybara. De tar över. 90 procent av all energi som det investeras i är förnybar. Ulf drömmer om att gå tillbaka till 1970-talet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.