Annons
Nyheter

Borlänge vill köpa tillbaka stadshuset från SBB

Borlänge vill köpa tillbaka stadshuset från krisande fastighetsbolaget SBB, som köpte byggnaden och andra fastigheter från kommunen för 750 miljoner kronor under 2016, skriver SvD.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2023
Borlänges kommunalråd Erik Nises (till höger) vill köpa tillbaka stadshuset från krisande SBB. S-ledaren Magdalena Andersson (till vänster) ställde sig nyligen bakom V-kravet på att snabbutreda statlig förköpsrätt.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Hur SBB har hamnat i den här situationen får de förklara själva. Men om inte historien om bolaget enbart ska handla om att allt var ”skitsnack” ser jag bara ett alternativ. Det är att de låter oss återta ägandet av stadshuset, säger Borlänges kommunalråd Erik Nises (S) till tidningen.

– Vi vill inte att vårt stadshus ska säljas på börsen.

Annons

Vänsterpartiet vill snabbutreda om staten ska få förtur att köpa tillbaka fastigheter från det krisande fastighetsbolaget SBB, som har rasat på börsen under de senaste månaderna. Socialdemokraterna anslöt sig nyligen till kravet.

SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog har tidigare sagt till TT att det kommer att bli svårt för kommunerna att köpa tillbaka samhällsfastigheter, och att kommunerna i många fall inte har skrivit in en återköpsklausul.

SBB:s storägare Ilija Batljan meddelade i fredags att han avgår som vd, och ersätts av Leiv Synnes.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons