Nyheter

Volvo draglok i bred börsuppgång

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan uppåt på bred front.
Lastbilstillverkaren Volvo var ett av dragloken när OMXS-index steg 1,4 procent.
Börs • Publicerad 2 november 2020
Stockholmsbörsen var på bra humör på måndagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen var på bra humör på måndagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index landade 27 på plus. Storbankerna och verkstadsaktier gick överlag bra. Starka inköpschefsindex från Kina, Tyskland och även Sverige bidrog till den positiva stämningen.

Volvokoncernens B-aktie lyfte 3,6 procent sedan bolaget tecknat ett bindande avtal med konkurrenten Daimler Trucks om att bilda ett samriskbolag för bränslecellsystem.

Aktien i Internationella engelska skolan ökade 5,9 procent sedan storägaren Peutiger höjt sitt budpliktsbud till 82 kronor per aktie. Skolkoncernens börsvärde steg därmed till cirka 3,3 miljarder kronor.

På den negativa sidan fanns klädkedjan H&M:s aktie som sjönk 0,7 procent, sedan flera stora marknader för klädkedjan stängts ned av smittskyddsskäl.

Bland tungviktarna bromsade också läkemedelskoncernen Astra Zeneca med en nedgång på 1,3 procent.

Samtidigt föll oljepriset kraftigt till följd av farhågor om minskad global efterfrågan i takt med nedstängningarna i covid-19-pandemins spår.

Även de ledande Europabörserna steg rejält. FTSE100-index i London gick upp 1,4 procent, CAC 40-index i Paris steg 2,1 procent och DAX-index i Frankfurt ökade 2,0 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.