Annons
Nyheter

Börsen stänger svag vecka på rött

Räntefrossan behåller greppet om Stockholmsbörsen som avslutar en svag börsvecka nedåt.
Även utvecklingen på de ledande Europabörserna går i rött.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2023
Nedåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild
Nedåt på Stockholmsbörsen. ArkivbildFoto: Erik Simander / TT

Breda OMXS-index backar med 0,6 procent. Det innebär en nedgång på drygt 1 procent för veckan och att uppgången sedan årsskiftet har krympt ihop till 2,3 procent.

Verkstadsaktier tynger bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index. Automationskoncernen ABB faller 2,0 procent. Pappersjätten SCA tappar 2,7 procent.

Annons

Lastbilstillverkaren AB Volvo faller 1,5 procent efter beskedet om att styrelseproffset Pär Boman – med starka band till familjen Lundberg – tar över som styrelseordförande.

Sämst bland tungviktarna går dock fastighetsbolaget SBB, ned med 4,0 procent. Fastighetsbolaget Fastator faller 4,2 procent sedan intressebolaget Studentbostäder i Norden – där även SBB är storägare – med hänvisning till ränteproblem aviserat en nyemission och omförhandling av obligationslån.

Fiberteknikbolaget Hexatronic Group rasar med 11,2 procent efter en vinstvarning med hänvisning till motvind i USA och Tyskland.

Bland de ledande europeiska börserna stänger Londons FTSE-index kring nollan och Frankfurts DAX-index och Parisbörsens CAC40-index på minus.

Kronan återhämtar sig något efter veckans kursfall mot euron och dollarn i torsdags. En dollar kostade 11:12 kronor och en euro 11:85 kronor vid tiden för Stockholmsbörsens stängning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons