Annons
Nyheter

Världens börser rusar efter vaccin-nyhet

Stockholmsbörsen rusar, övriga börser likaså. Aktiemarknaderna jublar efter nyheten om läkemedelsjätten Pfizers positiva resultat från en vaccinstudie mot corona.
Börs • Publicerad 9 november 2020
Stockholmsbörsen slår nytt rekord. Arkivbild.
Stockholmsbörsen slår nytt rekord. Arkivbild.Foto: Johan Hallnäs/TT

Strax före klockan 15 har det breda OMXS-indexet stigit med 2,7 procent, efter att tidigare en kort stund snuddat på fyra procent. Därmed har Stockholmsbörsen på en vecka stigit med nästan tio procent och raderar även ut det gamla historiska rekordet från den 12 oktober i år.

Vissa av de större Europabörserna lyfter ännu mer. Parisbörsen är upp över 7 procent.

Annons

Ett vaccin som utvecklas gemensamt av Pfizer och Biontech var 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 i pågående fas 3-studier, meddelar företagen.

"Vi är ett viktigt steg närmare att förse människor världen över med ett välbehövligt genombrott i hjälpen att få ett slut på den här globala hälsokrisen" skriver Pfizer-chefen Albert Bourla i ett pressmeddelande som släpptes vid 12.45-tiden.

"Supernyheter"

Utgången i det amerikanska presidentvalet där demokraten Joe Biden valts till ny president, men troligtvis utan majoritet i senaten, ses som en optimal situation ur ett aktiemarknadsperspektiv. Enligt Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank, är det vad som just nu ligger till grund för börsoptimismen. Vaccinnyheten kommer som grädde på moset.

– När man lyfter blicken från presidentvalet och funderar över vad som skulle kunna stoppa den ekonomiska återhämtningen, då är det en fortsatt smittspridning – och så kommer det här, om ett vaccin. Det är ju supernyheter i det här läget, säger Mattias Isakson.

Att aktiemarknaden öppnade tydligt positivt under morgonen och fortsätter uppåt efter vaccinbeskedet är högst och helt rimligt, enligt Mattias Isakson.

– Vi har tidigare lyft fram att den dagen det kommer ett vaccin kommer aktiemarknaden att reagera positivt även om alla förväntar sig att det ska komma. Den dagen det verkligen kommer så ändras kartan, då finns det något som faktiskt kan sätta stopp för det här, säger han.

Starkaste kronan på länge

Samtidigt lyfter oljepriset kraftigt, plus sju procent, och guldet faller eftersom världens investerare ser tydliga ljus i coronatunneln och därmed intar en mer riskfylld placeringsstrategi i hopp om att ekonomin ska vända upp.

På hemmaplan stärks kronan till den starkaste nivån gentemot dollarn på 28 månader och kostar nu 8:58, skriver Reuters.

– Allt får en tydlig skjuts av det. Corona har ända sedan det kom varit ett stort frågetecken och på slutet har väldigt mycket gått åt fel håll. Nu är vi i läget att återhämtningen nog kommer att kunna fortsätta och då sprids optimismen på alla marknader på grund av att man blir mindre orolig för konjunkturen, säger Mattias Isakson.

På Stockholmsbörsen är uppgången bred, flertalet tungviktare stiger kraftigt. Klädkedjan H&M ligger i topp bland storbolagen med en uppgång på nästan 14 procent.

SAS-aktien stiger med 26 procent. På morgonen meddelade den norska regeringen att det inte blir något ytterligare riktat krisstöd till konkurrenten Norwegian, som snart har slut på pengar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons