Annons
Nyheter

SBB rusade på glad Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen tog ett glädjeskutt in i helgen, i linje med ledande Europabörser.
Beskedet om att Ilija Batljan avgår som vd för krisande fastighetsbolaget SBB fick aktien att rusa – och det breda OMXS-indexet ökade 2,1 procent.
Börs • Publicerad 2 juni 2023
Stockholmsbörsen stängde veckans sista handelsdag uppåt. Arkivbild.Foto: Erik Simander / TT

SBB:s aktievärde ökade med 53,3 procent efter Batljan-beskedet. Han ersätts av Leiv Synnes, som senast kommer från rollen som finanschef på fastighetsbolaget Akelius.

Uppgången var bred. På OMXS30-index, med de mest omsatta aktierna, stängde 27 av 30 aktier på plus. Utöver SBB var storbolagslistans största vinnare gruvkoncernen Boliden, upp 6,3 procent, och molntjänstbolaget Sinch, upp 5,6 procent.

Annons

Mot strömmen gick telekombolagen Tele2 och Telia, ned 3,4 respektive 0,3 procent, samt läkemedelsjätten Astra Zeneca, minus 0,2 procent.

Det var inte bara SBB som lyfte börsen. Det gjorde även färska jobbsiffror från USA, som bland annat visade att arbetslösheten ökat oväntat mycket och att löneökningstakten avtagit i maj.

Siffrorna kom efter ett annat glädjebesked, att lagförslaget om att upphäva USA:s så kallade skuldtak till början av 2025 röstats igenom i senaten. Det lugnade investerarna.

På Stockholmsbörsen lyfte även medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectras aktie, upp 8,2 procent efter ett bokslut där styrelsen föreslår höjd utdelning.

Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT rapporteras vara på väg att köpa brittiska Dechra Pharmaceuticals, tillverkare av läkemedel för djur, för i runda slängar 60 miljarder kronor. EQT-aktien steg 4,4 procent.

Londonbörsens FTSE100-index ökade 1,6 procent, Franfkurtbörsens DAX-index lyfte 1,3 procent och Parisbörsens CAC40-index avancerade 1,9 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons