Annons
Nyheter

Böter för frivilligt sex vanligare i Norge

Ömsesidigt sex mellan sedan länge byxmyndiga personer leder allt oftare till böter i Norge.
I fjol bötfälldes 44 personer för frivilligt sex – en rejäl ökning jämfört med 2019, då 26 personer bötfälldes, rapporterar NRK.
Norge • Publicerad 8 mars 2021
En norsk soldat under en Natoövning. Arkivbild.
En norsk soldat under en Natoövning. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Det handlar om soldater, som inte åtnjuter samma grad av sexuella frihet som resten av norrmännen. Ett simpelt samlag på militärt område betraktas inte sällan som ett disciplinärt ärende, varför aktiviteten sorterar under disciplinlagen.

Älskog kan om det vill sig illa kosta utövarna 1 200 norska kronor.

Annons

Linnea Røbech, fackligt förtroendevald inom det norska försvaret, har noterat att antalet soldater som bötfällts för frivilligt sex har ökat. Hon tror att det kan kopplas till coronapandemin.

– Stränga smittskyddsåtgärder har lett till att soldaterna fått stanna kvar på kasernerna, tätt samlade på förläggningsområdet. När så många är samlade på en och samma plats tror jag att mänskliga behov snabbt kan ta överhanden, säger hon till NRK.

Även generaladvokat Sigrid Redse Johansen tror att antalet bötfällda sexutövare inom försvaret är en konsekvens av coronapandemin och att soldaterna tillbringat mer tid på förläggningarna, skriver hon i en rapport.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons