GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Storbranden: "Gick på ett ögonblick – sen stod lågor till andra våningen”

En hyresfastighet i Strömsnäsbruk började brinna kraftigt under natten till tisdagen. Orsaken till storbranden är fortfarande oklar och i avvaktan på teknisk undersökning rubricerar polisen det som mordbrand.
Foto: Pontus Lundahl/TT

I byggnaden vid Nya Åbrovägen finns såväl affärslokal, restaurang som lägenheter men var själva branden startade är fortfarande oklart. Även tre bilar parkerade i närheten av huset har skadats.

Räddningsstyrkorna som fick larmet strax innan halv fyra natten till tisdagen arbetade direkt med att utrymma de lägenheter som inte eldhärjades och polis samt ambulans skickade också till platsen.

Klocka 07.00 konstaterar polisen att räddningstjänstens rökdykare har sökt igenom huset och lägenheterna utan att finna någon människa kvar, alla hade kunnat ta sig ur huset på egen hand.

– Där har polisen sett till att alla fått tillfälliga lokaler att vistas i så här i det akuta läget, säger Niklas Henningsson

Polisens jourförundersökningsledare i sydvästra Götaland uppgav att fastigheten fått omfattande skador. Under morgonen var hela brandplatsen avspärrad inför den tekniska undersökning som ska påbörjas av polisen när själva släckningen avslutats helt. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Strax innan klockan åtta på tisdagsmorgonen var branden släckt enligt räddningstjänsten.

– Men det är fortfarande en del svart rök som kommer ur ventilationen så att vi håller på och letar där, vi har höjdbilen kvar här från Ljungby. Annars ska allt vara släckt, säger insatsledaren Niklas Henningsson.

När räddningstjänsten kom till platsen hade alla de boende kunnat ta sig ur huset på egen hand.

– Men det hade gått oerhört fort. En av hyresgästerna hörde hur rutorna exploderade där nere. Det gick på ett ögonblick, sen stod lågor upp till honom på andra våningen.

Två lägenheter är nu helt utbrända tillsammans med en affärslokal på nedre botten och tre bilar som stod parkerade utanför huset. Var branden startat vill Niklas Henningsson låta vara osagt ännu ett tag.

– Hade inte bilarna stått utanför skulle jag kunna säga att det var i affärslokalen men nu får vi avvakta polisens undersökning. Det kan ha börjat i bilarna också.

En pizzeria som också ligger i huset kunde man rädda men med vissa skador.

Branden under natten till tisdagen är en av flera storbränder i Strömsnäsbruk som krävt stora insatser från räddningstjänsten de senaste åren. En tidigare inträffade bara 50 meter därifrån på samma gata.

Läs mer