Annons
Nyheter

Fler evakueras – bränderna sprider sig

I Frankrike har över 14 000 människor som hotas av skogsbränder evakuerats. Samtidigt sprider sig bränder i Spanien, Kroatien och Grekland.
Nya värmerekord väntas i Europa. 100-tals dödsfall i Sydeuropa förklaras redan med hettan.
Europa • Publicerad 17 juli 2022
En brandman vid en av bränderna nära Landiras i sydvästra Frankrike.
En brandman vid en av bränderna nära Landiras i sydvästra Frankrike.Foto: SDIS 33/AP/TT
Det pyr ur marken i en brandhärjad skog utanför byn Rebolo i centrala Portugal. Bilden togs i torsdags.
Det pyr ur marken i en brandhärjad skog utanför byn Rebolo i centrala Portugal. Bilden togs i torsdags.Foto: Armando Franca/AP/TT

I franska La Teste-de-Buch i Bordeaux-området där en storbrand härjar okontrollerat, har cirka 10 000 evakuerats, rapporterar AP. Området vid Atlantkusten är populärt bland turister.

Läget är fortsatt mycket ogynnsamt med byiga vindar som får nya eldar att flamma upp, uppger regionstyret under söndag eftermiddag.

Annons

"Räddningstjänsten prioriterar att skydda befolkningen, känsliga områden och begränsa brandens spridning", meddelar myndigheterna.

Den andra stora branden rasar cirka 90 kilometer österut vid staden Landiras. Över 4 000 människor har evakuerats där. En del av branden har bringats under kontroll med hjälp av sanddumpning, medan en annan flank härjar okontrollerat.

Sánchez på väg

I Spanien har brandmän med stöd av militären försökt släcka över 30 bränder, spridda över landet. Torkan på Iberiska halvön gör brandrisken stor, och den heta luften från Nordafrika har förvärrat läget.

Några av de svåraste bränderna rasar i regionerna Extremadura och Castilla y León i sydväst. Den största, i ett naturreservat i Extremadura, misstänks vara anlagd. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kommer att besöka Extremadura, säger han.

En annan brand nära Málaga i söder har tvingat 2 500 människor att evakuera. Den så kallade Mijas-branden rasar i bergen ovanför populära turistorter som Fuengirola, Benalmádena och Torremolinos på solkusten.

– Vi bara grabbade tag i några viktiga saker och sprang, och vid det laget var alla längs gatan på benen. Det var massor av ambulanser och brandbilar, berättar Ellen McCurdy som bor i Málagaområdet för BBC.

I Portugal är bränderna för närvarande under kontroll, enligt BBC.

Hundratals dödsfall

Samtidigt fortsätter extremvärmen med temperaturer kring 40-gradersstrecket.

Under söndagen manar Frankrikes meteorologiska institut till försiktighet i 97 av landets 101 prefekturer på grund av hettan. I en dryg tredjedel av dem är varningen på orange nivå – den näst högsta – och där uppmanas man "vara mycket vaksam". Regeringen har skärpt åtgärderna för att skydda äldre, hemlösa och andra riskgrupper.

I Spanien räknar Carlos III:s folkhälsoinstitut till att 360 människor avlidit till följd av de höga temperaturerna mellan den 10 och 15 juli. I så gott som hela landet är en värmevarning utfärdad.

Annons

Portugals hälsodepartement har noterat en överdödlighet på 238 personer i landet mellan den 7 och 13 juli, vilket det förklarar med extremvärmen, rapporterar den portugisiska nyhetsbyrån Lusa.

Röd varning

Även Storbritannien är hårt drabbat av extremhettan och landets ministrar höll krismöte under lördagen. "Röd varning" har utfärdats för första gången för måndag och tisdag, vilket sker när det finns livsfara.

Temperaturer på över 40 grader väntas. Skolor håller därför stängt nästa vecka.

Borgmästare Sadiq Khan råder Londonbor att endast använda kollektivtrafik ifall det är absolut nödvändigt. Nationella tågoperatörer uppmanar också passagerare att undvika att resa.

Också i Kroatien och på den grekiska ön Kreta bekämpas skogsbränder av tusentals brandmän, skriver AP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons